De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

18 december 2008

Buurtboerderij Ons Genoegen

PANNENKOEKEN EN KOFFIE VOOR EEN EURO

Buurtboerderij Ons Genoegen aan de Spaarndammerdijk is er voor iedereen. Het is een plek waar mensen in een landelijke omgeving tot rust kunnen komen, maar ook een feest kunnen geven en tegen schappelijke prijzen iets kunnen nuttigen. Van ontbijt, lunch of diner tot een eenvoudige pannenkoek of een gewone kop koffie. Sinds dit najaar is de gerenoveerde boerderij weer geopend voor publiek.

Lees verder

18 december 2008

Nieuwe winkel voor de regenboog

De zelfgemaakte kaarsen en schilderijen van cliënten van De Regenboog Groep gaan sinds kort als zoete broodjes over de toonbank van hun eigen winkel. Deze winkel is gevestigd naast het inloophuis aan de Bilderdijkstraat. Ook andere maatschappelijke organisaties kunnen hun producten via de ‘Regenboogwinkel’ te koop aanbieden.

Lees verder

18 december 2008

Passie voor koken

‘Passie voor koken’, het sociale kookboek van Amsterdam, is een geweldig boek geworden vol met gevarieerde gerechten afkomstig van restaurants en eethuizen waar mensen met een beperking samen koken en eten.

Lees verder

9 december 2008

`Zilveren Kracht`, De Regenboog Groep zoekt specifiek 55+ vrijwilligers

De Regenboog Groep in Amsterdam is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich willen inzetten in inloophuizen of als buddy voor een zieke en/of geïsoleerde (druggebruikende) dakloze. Hiertoe is een speciale wervingscampagne opgezet die zich speciaal richt op geïnteresseerden in de leeftijd van 55 jaar en ouder.

Lees verder

4 december 2008

Participatiemarkt brengt meer gevarieerd aanbod

PERSBERICHT

PARTICIPATIEMARKT BRENGT WEER GEVARIEERD AANBOD

Op 20 november gingen de deuren van Sporthallen Zuid weer open voor de Amsterdamse Participatiemarkt. Voor het derde opeenvolgende jaar konden meer dan 1400 belangstellenden zich ori‘nteren op een zeer gevarieerd aanbod aan dagactiviteiten, cursussen, opleidingen en werkzaamheden voor mensen met een beperking.

Lees verder

26 november 2008

Start project groepsdetachering

Op initiatief van enkele Amsterdamse organisaties voor maatschappelijke opvang en in samenwerking met Stichting De Omslag is 3 november een groepsdetacheringsproject van start gegaan bij verzamelgebouw Corvershof van de Protestantse Diaconie. Cliënten van De Regenboog Groep, het Leger des Heils en HVO-Querido kunnen daar het komende jaar onder begeleiding werkervaring opdoen.

Lees verder

20 november 2008

Brouwerij de Prael loopt goed

Begin september gingen de deuren open van het nieuwe pand van bierbrouwerij De Prael aan de Oude Zijdsvoorburgwal nummer 30. Het oude veilinghuis is omgetoverd tot professionele brouwerij met winkel. Het wachten is nu nog even op de bouw van een groot proeflokaal, maar ondertussen komt er steeds meer vraag naar rondleidingen en proeverijen en stijgt de bieromzet gestaag.

Lees verder

17 november 2008

20 Jaar buddyzorg

Wat in 1975 begon met inloophuizen voor drugsverslaafden in Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen organisatie met laagdrempelige opvang en begeleiding van dak- en thuislozen, drugsverslaafden en mensen met psychiatrische klachten. Dit jaar is het 20 jaar geleden dat De Regenboog naast de reguliere opvang een buddyproject startte, destijds voor druggebruikende aidspatiënten.

Lees verder

12 november 2008

Jellinek activering, kijkje in de keuken

Op dinsdag 30 oktober organiseerde Jellinek Activering aan de Generaal Vetterstraat een Open Dag voor collega’s, buurtbewoners, verwijzers, cliënten, ex-cliënten, familie en vrienden. De bedoeling was om bekendheid te geven aan alle activiteiten die Jellinek Activering organiseert voor mensen met psychiatrische- of verslavingsproblemen.

Lees verder

5 november 2008

Daklozen kiezen kunst

Voor de tentoonstelling Daklozen Kiezen Kunst hebben dak- en thuislozen, bezoekers van het inloophuis Amsterdam Oud-West, kunst gekozen uit de collectie van kunstuitleen Beeldend Gesproken. De werken worden van 5 november tot en met 18 januari geëxposeerd in 21 fraai verlichte kunstvitrines rond het Bellamyplein in Amsterdam. Mensen van de straat laten hiermee kunst zien aan willekeurige mensen op de straat.

Lees verder

30 oktober 2008

Aanbod Hi5 groeit

Ruim twee jaar geleden gaf Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam opdracht voor de start van Hi5. Dit project is bedoeld voor dak- en thuislozen, verslaafden en mensen met psychiatrische problemen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Inmiddels biedt Hi5 meer dan 100 plekken waar mensen uit de doelgroep aan de slag kunnen met dagactiviteiten en het opdoen van arbeidsvaardigheden.

Lees verder

30 oktober 2008

Activiteitencentrum Vrankendijke

In december 2008 opent de Amsterdamse zorgorganisatie Osiragroep in Osdorp een nieuw centrum voor dagbesteding voor mensen met een lichamelijke beperking.

Lees verder

28 oktober 2008

Nieuwe Voltreffer is uit!

Sinds  2 oktober  ligt de nieuwe ‘De Voltreffer, Vrijetijdsgids voor mensen met een handicap of chronische ziekte’  bij gezondheidscentra, fysiotherapeut-praktijken, zelfstandige huisartspraktijken, bibliotheken, stadsdeelkantoren, zorgloketten DZS, buurthuizen, het onderwijs, afdeling sport / welzijn van de stadsdelen, sportconsulenten van de provincie Noord-Holland en diverse instellingen voor mensen met een handicap en de GGZ.

Lees verder

23 oktober 2008

5de kwartiermakersdag in Noord

Voor de vijfde keer wordt op 30 oktober de kwartiermakersdag in Amsterdam Noord gehouden, in Buurtcentrum de Rietwijker in de Banne.

Lees verder

10 oktober 2008

PSYCHIATRIE CAFÉ over Rehabilitatie

Op vrijdag 17 oktober spreekt Marijn Rümke, coördinator bij AMC de Meren, tijdens het PSYCHIATRIE CAFE over rehabilitatie.

Bij de Boomspijker aan de Rechtboomssloot 52 is de zaal vanaf 17.00 uur geopend. De bijeenkomst begint om 17.30 uur en duurt tot 19.30 uur. Koffie en thee zijn gratis, andere drankjes kosten € 1,50. De organisatie is in handen van sectie GGZ-MO van het APCP, (020) 577 79 77, post@apcp.nl, www.APCP.nl

Het P S Y C H I A T R I E  C A F É = informatie, discussie en ontmoeting voor (ex-)cliënten, betrokkenen en overige belangstellenden op elke derde vrijdag van de maand van 17.00 – 19.30 uur.  Adres: De Boomsspijker, Rechtboomssloot 52, 1011 EC Amsterdam.

Lees verder

3 oktober 2008

Sporten in Het Marnix

Indoorsporten in Het Marnix

Vanaf 6 oktober kunnen mensen met psychische problemen en buurtbewoners van stadsdeel Centrum/Westerpark iedere maandag van 15.00 tot 16.00 uur samen sporten in Het Marnix.
 
De kosten bedragen € 1,50 per persoon. Na afloop is het mogelijk gezamenlijk een drankje te drinken in het grand café van Het Marnix. De sporthal is boven het zwembad aan het Marnixplein 1.

Aanmelden: liefst vooraf, of bij de ingang van het Marnix voor de start van het sporten.
Meer informatie: Marlou Ruijter, marlou@vriendendiensten.nl; 020 6839260

Lees verder

20 september 2008

Nieuwe Multiloog®- bijeenkomsten najaar 2008

Multiloog-bijeenkomsten zijn gespreksgroepen waarin mensen op basis van gelijkwaardigheid vanuit verschillende achtergronden met elkaar ervaringen over (psychische) problemen in het dagelijkse leven uitwisselen. Daarbij staat het verhaal centraal en is het de bedoeling jezelf en de ander in de context van het dagelijkse leven beter te leren begrijpen. De bijeenkomsten zijn bestemd voor iedereen. Zeer welkom zijn mensen die bv. zelf ervaringen hebben met psychisch lijden en mensen die als naaste, hulpverlener, buur, pastor, wijkagent of personeelschef betrokken zijn bij psychisch lijden.Voorop staat steeds de eigen, persoonlijke ervaring. De Multiloog-bijeenkomsten worden buiten de reguliere hulpverlening om georganiseerd. Ervaren gespreksleiders hanteren een aantal regels waardoor de deelnemers zich in een veilige omgeving kunnen uitspreken over hun ervaringen en gevoelens.

Data: 7 en 21 oktober, 4 en 18 november en 9 december 2008

Tijd: 20.00 tot 22.00 uur

Locatie: Buurtcentrum De Waterval, Van Hallstraat 10, Amsterdam.

Informatie: Stichting IPC i.s.m. INCA Projectbureau Amsterdam (020) 421 00 32/ 684 80 12 (di. en wo. van 9.00 tot 17.00 uur en do. van 9.00 tot 13.00 uur) of kijk op www.inca-pa.nl.

Lees verder

16 september 2008

Kringloopwinkel De Lokatie 12,5 jaar

Kringloopbedrijf De Lokatie bestaat 12 ½ jaar en organiseert daarom op zaterdag 27 september 2008:

"Kunst of Kitsch"

bij Kringloopbedrijf De Lokatie op de locatie Noord, Distelweg 85.

De gehele dag 10 % korting op de gehele aankoopsom!

Lees verder

8 september 2008

Kunsttentoonstelling Kwartiermakersfestival

Wil je meedoen aan een kunsttentoonstelling?

Wij willen Amsterdammers met een psychiatrische achtergrond de mogelijkheid bieden om hun kunstwerken te exposeren op een plek die toegankelijk is voor een breed publiek. Zó kunnen alle Amsterdammers zich laten verrassen door wellicht onverwachte kwaliteiten van deze algemeen onderschatte groep stadsgenoten.

Het kwartiermakersfestival is van 30 oktober t/m 16 november. De hoofdtentoonstelling is in kunstwerkplaats Loods 6 op het KNSM eiland en zal op vrijdag 31 oktober feestelijk worden geopend.

De tentoonstelling in kunstwerk Loods 6 duurt t/m 5 november. Verder wordt er werk tentoongesteld in onder andere het AMC en in een kunstvitrine op het metrostation Weesperplein.

De uiterste inleverdatum is dinsdag 30 september. Kunstwerken die later binnenkomen kunnen niet meer worden meegenomen in de selectie.

Meer informatie?
Kwartiermakersfestival kunsttentoonstelling
t.a.v. Christel Dingerdis
DAC Jacob van Lennepkade 400hs
1053 NN Amsterdam
cdingerdis@cordaan.nl

Lees verder

1 september 2008

Winkel Brouwerij De Prael vandaag open!


Vanaf vandaag is de nieuwe winkel van Brouwerij De Prael geopend!

Aan de voormalige Amsterdamse Bierkaai in het centrum van Amsterdam is in een voormalig veilinghuis en wagenmakerij een geheel nieuwe brouwerij geïnstalleerd met een winkel.

U wordt van harte uitgenodigd om onze prachtige nieuwe locatie te bezichtigen aan de Oudezijds Voorburgwal nummer 30.

http://www.deprael.nl


Lees verder

11 augustus 2008

Wat past bij mij?

er zijn heel veel manieren waarop je je vrijwillig kunt inzetten! Twijfel je nog? Wil je weten over verschillende vormen van vrijwilligerswerk? Kom naar een orientatieavond.


Vrijwilligerswerk past bij jou!


Lees verder

15 juli 2008

Popworkshops in het Ei-complex

Popworkshops in het Ei-complex door de Electric Space Cowboys


Lees verder

11 juli 2008

3de Amsterdamse ParticipatieMarkt - Vooraankondiging

Na het grote succes van voorgaande jaren organiseert Stichting De Omslag voor de derde achtereenvolgende  keer  een  interactieve  informatiemarkt  met  het  Amsterdamse aanbod  op  het  gebied  van  dagactiviteiten, vrije  tijd,  scholing  en  werk.

donderdag 20 november van 10.00 tot 16.30 uur
de Sporthallen Zuid, Burgerweeshuispad 54, Amsterdam

Voor veel Amsterdammers is werk nog een stap te ver en dagactiviteiten of vrijwilligerswerk een belangrijk alternatief. Maar al  te vaak komt het voor dat de weg niet wordt gevonden naar die Amsterdamse  initiatieven  en  projecten  die  voor  hen  van  belang  zijn.
Daarom organiseert Stichting De Omslag op donderdag 20 november 2008 de Amsterdamse Participatiemarkt. Ruim zestig organisaties presenteren die dag hun aanbod van dagactiviteiten, scholing, vrije tijd en werk. Het wordt wederom een dag waarop zowel cliënten, verwijzers als aanbieders met  elkaar  in  contact  kunnen  komen  en  kennis  kunnen  nemen  van  de  vele  mogelijkheden.

Lees verder

3 juli 2008

Nieuwe Multiloog®- bijeenkomsten zomer 2008

Multiloog-bijeenkomsten zijn gespreksgroepen waarin mensen op basis van gelijkwaardigheid vanuit verschillende achtergronden met elkaar ervaringen over (psychische) problemen in het dagelijkse leven uitwisselen. Daarbij staat het verhaal centraal en is het de bedoeling jezelf en de ander in de context van het dagelijkse leven beter te leren begrijpen. De bijeenkomsten zijn bestemd voor iedereen.

Zeer welkom zijn mensen die bv. zelf ervaringen hebben met psychisch lijden en mensen die als naaste, hulpverlener, buur, pastor, wijkagent of personeelschef betrokken zijn bij psychisch lijden.Voorop staat steeds de eigen, persoonlijke ervaring. De Multiloog-bijeenkomsten worden buiten de reguliere hulpverlening om georganiseerd. Ervaren gespreksleiders hanteren een aantal regels waardoor de deelnemers zich in een veilige omgeving kunnen uitspreken over hun ervaringen en gevoelens.

Data: 22 juli, 26 augustus & 23 september 2008
De data voor het najaar is eind september te vinden op deze website

Tijd: 20.00 tot 22.00 uur

Locatie: Buurtcentrum De Waterval, Van Hallstraat 10, Amsterdam.

Informatie: Stichting IPC i.s.m. INCA Projectbureau Amsterdam (020) 421 00 32/ 684 80 12 (di. en wo. van 9.00 tot 17.00 uur en do. van 9.00 tot 13.00 uur) of kijk op www.inca-pa.nl.

Lees verder

23 juni 2008

Ambachtelijke werkplaats Iambe na 1 jaar

Iambe werd een jaar geleden officieel geopend, maar was al vanaf september 2006 in bedrijf. Met de eerste vijf deelnemers werd een aantal maanden op proef gebakken in de nieuwe bakkerij. Ook werd de textiel-werkplaats in gebruik genomen.

Op 17 oktober opende de winkel aan het vlakbij gelegen van der Helstplein haar deuren. Het aantal deelnemers bleef een poos steken op 12, maar daar kwam geleidelijk verandering in. Inmiddels zijn 19 deelnemers werkzaam in de drie werkplaatsen. Dave Tijssens - coördinator van Iambe: ‘De dagdelen zorg die we aan kunnen bieden zijn bijna ingevuld. Daardoor staan we financiëel op eigen benen en dat is erg geruststellend`.

Lees verder

19 juni 2008

Maatjesproject VONK bestaat één jaar

Speciaal ter ondersteuning van voedselbankcliënten is in april 2007 het maatjesproject VONK van start gegaan. Nu, een jaar later is het project met ruim 40 koppels actief in alle Amsterdamse stadsdelen met een voedselbank.

Tijdens de pilot het eerste half jaar werd al snel duidelijk dat de behoefte aan een dergelijk maatjesproject groot is. Een maatje maakt het verschil voor klanten van de voedselbank. Een verschil tussen hopeloos en hoop. Tanja van Emmerik, projectcoördinator: “Het is een laagdrempelig project. Ter kennismaking komen we bij de mensen thuis. Samen bekijken we welk duwtje de cliënt over de drempel kan helpen om weer wat te gaan doen, om weer wat vertrouwen te krijgen. Via De Regenboog Groep werven en trainen we vrijwilligers die een jaar lang gemiddeld een dagdeel per week praktische en sociale ondersteuning geven aan voedselbankcliënten.”

Dankzij de goede resultaten wordt VONK mede met financiële steun van Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam en een aantal fondsen voortgezet. Van Emmerik: “In de pilot werkten we samen met de voedselbanken in de stadsdelen Oost/Watergraafsmeer, Zeeburg en Zuidoost. Vervolgens zijn we ook alle andere stadsdelen met een voedselbank gaan benaderen. Stapje voor stapje, omdat we de cliënten wel binnen maximaal twee maanden willen kunnen koppelen aan een maatje. Het werven van vrijwilligers kost nou eenmaal tijd en geld. Onze financiering is tot eind 2008 gewaarborgd, maar de aanvraag voor 2009 ligt natuurlijk al klaar. Want er zijn nog te veel cliënten die het alleen even niet redden en op zoek zijn naar een maatje.”

Informatie
Cliënten van de voedselbank en nieuwe vrijwilligers kunnen voor meer informatie contact opnemen met Tanja van Emmerik, (020) 531 76 00, of kijken op www.vonkamsterdam.nl.

Lees verder

16 juni 2008

Open Atelier Route 21 en 22 juni

Tijdens het Open Atelierweekend op 21 en 22 juni in Amsterdam Oud-West wil Centrum PS, een dependance van Stichting Volksbond Amsterdam, bezoekers verrassen met een diversiteit aan kunstvormen. Er is zowel binnen als in de tuin een expositie van schilderijen, tekeningen en mozaïek. Voor de kinderen zijn er speciale activiteiten en op zondag is er live muziek.

Centrum PS organiseert voor mensen zonder dagbesteding sociale contacten en diverse dagactiviteiten waaronder schilder- en tekentechnieken. De klanten van Centrum PS nodigen iedereen van harte uit op 21 en 22 juni een kijkje te komen nemen in hun open atelier aan de 2e Kostverlorenkade nummer 15. De toegang is gratis en voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.
Meer informatie: (020) 624 04 00, www.volksbond.nl.

Lees verder

10 juni 2008

Cursisten Back to School krijgen certificaat

Amsterdam, 5 juni 2008

Cursisten Back to School krijgen certificaat

Op dinsdag 10 juni a.s. ontvangen 17 deelnemers aan de cursus Back to School hun certificaat. Dit zijn allemaal jongeren die te maken hebben met psychische problematiek (o.a. psychosen) en daardoor hun opleiding niet konden afmaken. Back to School biedt de jongeren de mogelijkheid om hun eigen wensen en mogelijkheden te onderzoeken. Hiermee kunnen ze weer een eerste stap zetten richting werk of school. Het is de eerste keer dat deze cursus in Amsterdam gegeven is.

Een eerste psychotische episode begint meestal tussen de 16 en 30 jaar. Jongeren zitten midden in een opleiding of zijn net begonnen met werk, als blijkt dat ze niet meer in staat zijn om aan de gestelde verwachtingen te voldoen. De symptomen van een psychose worden vaak te laat herkend. Pas na enige tijd weten jongeren de juiste hulpverlening te vinden, maar dan zijn ze vaak al een deel van hun zelfstandig functioneren en sociale contacten kwijtgericht.

De weg terug is vaak moeilijk. Daarom bundelden de Amsterdamse ggz-instellingen AMC de Meren en GGZ Buitenamstel, samen met Odibaan en ROC ASA, hun expertise en ontwikkelden de cursus Back to School. Binnen deze samenwerking kon een specifieke aanpak worden ontwikkeld, die blijkt te werken. Dit voorjaar is gestart met 21 deelnemers, waarvan 17 leerlingen dinsdag a.s. een certificaat ontvangen. Een volgende cursus start dit najaar, zodra de financiering rond is.

Back to School geeft jongeren de kans op een toekomst. De meeste deelnemers hebben zich inmiddels ingeschreven voor een opleiding of een baan. Ze hebben weer een ritme in hun leven en structuur kunnen opbouwen. De cursus bestaat uit 22 lesdagen en huiswerkopdrachten rond het zoeken naar een geschikte opleiding, het regelen van financiële zaken en het verkrijgen van de juiste ondersteuning.

Lees verder

5 juni 2008

Nog drie wedstrijddagen te gaan

Halverwege zijn ze, de straatvoetbalteams van de Dutch Homeless Cup. Deze landelijke voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen is een initiatief van Stichting Meer dan Voetbal, de KNVB en het Leger des Heils.

Binnen dit project wordt voetbal ingezet als middel voor maatschappelijke re-integratie. In combinatie met een intensief re-integratietraject, maken de deelnemers op zowel fysiek, mentaal als sociaal vlak grote stappen.

 

Gaststeden

Dit jaar doen ruim 200 deelnemers in vijftien teams mee. De eerste competitieronde was op 15 maart in hartje Den Bosch, waar oud-international John de Wolf en voormalig scheidsrechter Frans Derks de ‘aftrap’ gaven. John de Wolf: "Ik weet hoe het is om ergens voor te strijden. Deze mensen hebben een doel dat verder gaat dan voetbal, ze strijden voor hun toekomst." Inmiddels zijn er drie van de zes wedstrijddagen gespeeld. Na Den Bosch, Den Haag en Zwolle komen Utrecht, Rotterdam en Amsterdam als gaststeden nog aan de beurt. Het belooft op 6 september een zinderende finale te worden op de Dam in Amsterdam. De winnaar van de Dutch Homeless Cup zal Nederland vertegenwoordigen op de Homeless World Cup in Melbourne. Dennis Stuger, één van de spelers bij het team van Amsterdam Centrum: “We staan op dit moment zevende, maar we trainen hard, dus misschien komt het nog wel goed en kunnen we toch naar Australië. Aan de organisatie zal het niet liggen: we hebben ervaren trainers en mooie shirts en trainingspakken gekregen. Ik heb er in ieder geval veel plezier in en mijn conditie en spel zijn zeker verbeterd.”

Kijk voor meer informatie op www.dutchhomelesscup.nl.

Lees verder

28 mei 2008

Sportproject Ladderhuis verhuist!

’T LADDERHUIS NAAR NIEUWE LOCATIE

Sportproject ’t Ladderhuis gaat verhuizen. Vanaf dinsdag 3 juni zijn mensen met psychische problemen, mensen uit de maatschappelijke opvang, buurtbewoners en andere belangstellenden van harte welkom op het terrein van korfbalvereniging SWIFT aan de Plantage Parklaan 20a (zie kaart, A) vlakbij het Waterlooplein. Het sportproject gaat weliswaar door onder de nieuwe naam ‘sporten in het Wertheimpark’, maar het tijdstip, de begeleiding en de faciliteiten blijven hetzelfde! Koffie, thee, toegang en gebruik van de douches zijn gratis en op sportgebied is er natuurlijk voor elk wat wils. Kom ook eens kijken op een dinsdag van 13.00 – 16.00 uur!

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rik Kamping, (020) 486 01 49, 06-34737305, rik@deomslag.nl, www.sport020.nl.

Lees verder

21 mei 2008

Werken bij de TV

Sinds kort werken een aantal cliënten van Cordaan AGO bij TV-Studio de Plantage. Samen met hun begeleider verzorgt de groep de catering voor de redacties en helpt mee in het café en restaurant. Overdag werken er mensen die de programma`s zoals ‘Pauw en Witteman’ en ‘De Wereld Draait Door’ maken. `s Avonds worden ze opgenomen. Het is een bedrijvige omgeving.

De cliënten vertellen over hun werk bij Studio De Plantage:

Rachel vindt het fijn om hier te werken. Ze zegt: “Ik vouw graag de servetten. En ik dek tafels voor de lunch en in het restaurant.”

Sharlon is net deze week begonnen bij de Plantage. “Ik vind het nu al leuk hier”, vertelt hij. “Ik ben vandaag het bestek aan het poleren. Dat is mooi oppoetsen. Straks ga ik het terras klaarzetten.”

Bekende Nederlanders zien ze ook. Edraida: “We hebben Matthijs gezien en Frank van de Jakhalzen!!!” En Jacintha vertelt: “Ik moest hard lachen. Er was een man in alleen een onderbroek en een stropdas! Die kwam voor het tv-programma.”

Informatie
Voor meer informatie kun je terecht bij de projecten op www.dagactiviteiten.nl. Voor vragen over het project, kun je telefonisch contact opnemen met afdeling Zorgrealisatie via telefoonnummer (020) 667 70 00. Lees meer.

Lees verder

14 mei 2008

Vrijwilligers gezocht voor kwartiermakersdag

De ideale samenleving bestaat niet. Maar een samenleving waarin plek is voor iedereen, waarin anders-zijn niet wordt veroordeeld en waarin mensen worden beoordeeld op hun talenten in plaats van hun handicap, is wel degelijk haalbaar. Daarom organiseren Mentrum, SCIP, de Amsterdamse Vriendendiensten, Kansweb en Cordaan op donderdag 30 oktober in Amsterdam Noord alweer voor de vijfde maal de kwartiermakersdag ‘Noord is zo gek nog niet’.

Tijdens deze dag staat de ontmoeting tussen mensen met en zonder psychische problemen centraal. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers, naar mensen met een psychiatische achtergrond die dit kwartiermakersevenement tot een onvergetelijke dag willen maken. Je kunt vooraf meehelpen aan de programmering, het draaiboek en het leggen van contacten. Maar op de dag zelf kunnen we je hulp ook heel goed gebruiken, bijvoorbeeld op het gebied van de ontvangst van bezoekers en de catering.

Wil jij vrijwilliger worden, neem dan contact op met Elsa van der Kooy, 06 29402039, elsa.vander.kooy@mentrum.nl of kijk op www.noordiszogeknogniet.nl.

Lees verder

10 april 2008

De nieuwe taste-waaier is uit!

In een oud veilinghuis aan de Oudezijds Voorburgwal, de nieuwe locatie van bierbrouwerij De Prael, overhandigde Walter Kamp, beleidsadviseur bij de Dienst Zorg en Samenleven van de gemeente Amsterdam, op 8 april de eerste TASTE-waaier 2008/2009 aan Bertus Schouten, ‘ambassadeur’ van het Amsterdams Patiënten Consumenten Platform. In de nieuwe waaier staan van 15 Amsterdamse organisaties op het gebied van maatschappelijke participatie maar liefst 40 projecten en activiteiten beschreven voor mensen met psychiatrische en psychosociale klachten.

Walter Kamp sprak namens wethouder Marijke Vos die wegens een blessure niet aanwezig kon zijn. Volgens Kamp is er nergens in Nederland zo’n uitgebreid aanbod aan dagactiviteiten als in Amsterdam. “Deze nieuwe waaier geeft een prachtig overzicht van de vele keuzemogelijkheden voor mensen uit de doelgroep en laat vooral ook het aanbod van de kleinere organisaties zien. Ik juich het toe dat zij hun krachten op die manier bundelen en vind het een uitdaging deze verscheidenheid en kwaliteit van aanbod te behouden. De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte en wil met name voor de kleinere organisaties opnieuw kijken hoe het aanbod ook in de toekomst gefinancierd kan worden.”

De TASTE-waaier is als het ware een menukaart met daarin het maatschappelijke aanbod van een groot aantal producten en diensten voor en door mensen met psychiatrische en psychosociale klachten. Van administratieve hulp tot maatjescontact en van cursus tot vrijwilligerswerk. De waaier is ingedeeld in de categorieën leven, ontmoeten, leren en werken. TASTE is een initiatief van PART020 (www.part020.nl), het platform maatschappelijke participatie, waarin Marit Postma van de Amsterdamse Vriendendiensten, Corine van de Burgt van Stichting De Omslag, Hans Wijnands van De Regenboog Groep en Gerda van der Meer van Stichting De Waterheuvel de stuurgroep vormen. Stichting De Omslag is projectleider en PART020 wordt gefinancierd door de Dienst Zorg en Samenleven van de gemeente Amsterdam. Informatie Voor meer informatie en een exemplaar van de waaier kun je contact opnemen met Yvonne Greefhorst, projectleider TASTE020 bij Stichting De Omslag, (020) 486 01 49, info@taste020.nl. Zie ook www.taste020.nl.

Lees verder

2 april 2008

Papierpriksters in het zonnetje

Aandacht voor het project van het Leger des Heils
Door: Ellen Wognum

Maandag 7 april zet Harm-Jan van Schaik, portefeuillehouder van onder andere Openbare Ruimte, de vrouwen van het Papier-Prik-Project in het zonnetje. Elke maandag prikken zij het zwerfvuil uit het W.H. Vliegenbos.


Project
Het initiatief kwam van het Leger des Heils. Zij wilden voor de vrouwen in De Rosaburgh een Papier-Prik-Project starten. Daarom zochten zij contact met Stichting De Omslag. Deze stichting benaderde Harm-Jan van Schaik en hij was meteen enthousiast: “Het stadsdeel ondersteunt dit soort initiatieven maar al te graag en zorgt voor de prikkers, vuilniszakken en hesjes. Bovendien investeren we de komende jaren flink in het W.H. Vliegenbos en vind ik het heel fijn dat de vrouwen van De Rosaburgh hierbij een handje helpen.”


De Rosaburgh (Leger des Heils) De Rosaburgh bestaat uit twee afdelingen. Een sociaal pension waar dak- en thuisloze vrouwen worden opgevangen en een afdeling crisisopvang voor moeders met kinderen. De Rosaburgh biedt een veilige en stabiele woonomgeving.

Activiteiten

Actieve dagbesteding is een belangrijk onderdeel om deze kwetsbare vrouwen een zetje in de goede richting te geven. De vrouwen ontvangen hier een kleine vergoeding voor in de vorm van een pakje shag of een strippenkaart. Zij vinden het werk zeer plezierig en nuttig. Waar ze in het verleden “overlast” bezorgden, kunnen ze nu iets terugdoen voor de maatschappij. Het geeft voldoening en zelfvertrouwen, en legt een basis voor deelname aan de maatschappij.


Stichting De Omslag

Stichting De Omslag is een ideële project- en netwerkorganisatie. Zij zorgen door activiteiten en werk dat mensen met een beperking weer aan de maatschappij meedoen.

 

Lees verder

27 maart 2008

TASTE-WAAIER 2008 - 2009

TASTE is als het ware een menukaart met daarin het maatschappelijke aanbod van een groot aantal producten en diensten voor en door mensen met psychiatrische en psychosociale klachten. Van administratieve hulp tot maatjescontact en van cursus tot vrijwilligerswerk.

De waaier is ingedeeld in de categorieën leven, ontmoeten, leren en werken.


Ter gelegenheid van de nieuwe waaier openen vrijwel alle TASTE-organisaties op 8 april hun deuren voor verwijzers en cliënten. Zij kunnen tussen 10.00 en 16.00 uur kennismaken met een groot aantal TASTE-projecten.

Lees verder

17 maart 2008

Meld uw sportactiviteit aan!

Van 28 maart tot en met 5 april 2008 wordt alweer voor de vijfde keer de Nationale Sportweek georganiseerd. Dit landelijke evenement is dé kans om belangstellenden kennis te laten maken uw sportactiviteiten. Bijvoorbeeld door een toernooi te organiseren of een trainingsavond open te stellen voor geïnteresseerden.

Wilt uw organisatie deelnemen aan de Nationale Sportweek, meldt u dan aan via dit antwoordformulier en profiteer mee van de aandacht die uitgaat naar deze week. DMO zal zorgdragen voor de nodige publiciteit zoals advertenties en promotiefilmpjes.

De Nationale Sportweek is in 2004 in het leven geroepen om meer mensen aan het sporten te krijgen en is een initiatief van de georganiseerde sport (NOC*NSF), de sportdetailhandel (Mitex), het sportonderwijs (KVLO), de sportleveranciers (FGHS) en de Vereniging Sport en Gemeenten.

www.nationalesportweek.nl

Lees verder

14 maart 2008

Back to School

Speciaal voor mensen met een GGZ achtergrond die zich (weer) willen oriënteren op een opleiding, start eind maart 2008 de cursus ‘Back to School’. De cursus wordt van eind maart tot begin juni in 22 lesdagen op de dinsdag- en donderdagmiddag gegeven bij het ROC ASA in Amsterdam. De studiebelasting is inclusief huiswerk en reistijd ongeveer twaalf uur per week. Na afloop kunnen de cursisten een keuze maken om wel of geen opleiding te gaan volgen, zich aanmelden en de financiën regelen voor een opleiding en weten ze welke ondersteuning ze bij het volgen van de opleiding nodig hebben.

‘Back to School’ is een samenwerkingsproject van Odibaan, AMC De Meren, GGZ Buitenamstel en ROC ASA Academie voor psychiatrie.

Ook weer zin in studeren gekregen? Neem dan eens contact op met Daniëlle Knottnerus, cursusleider, (0299) 418 310 of 06-13779045, d.knottnerus@odibaan.nl

Lees verder

6 maart 2008

Loenatix The Shop

Op vrijdag 29 februari opende Majoor Breederoo via een speciaal filmpje Loenatix The Shop aan de J.P. Heijestraat in Amsterdam. In deze bijzondere winkel gaan deelnemers van Grafische Werkplaats Fijnhout tegen een betaalbare prijs zelfgemaakte en bedrukte artikelen verkopen.

Er waren ruim 150 gasten aanwezig tijdens de feestelijke opening die werd omlijst met livemuziek van de band Drikusman. Martijn Rood, projectleider bij Fijnhout: “De opening was een waar feest. Dat kwam vooral omdat al onze deelnemers hartstikke trots zijn op Loenatix. Zonder enige steun of subsidie zijn vele medewerkers vanaf augustus vorig jaar druk bezig geweest met de verbouwing van het pand. Samen hebben we alles zelf gesloopt, gestript, gestuct en geschilderd. Van een lelijk uitzendbureautje is het nu werkelijk een prachtige winkel geworden.”

Loenatix is een initiatief van drukkerij Fijnhout, een grafisch leerwerkproject voor langdurig werklozen met een psychiatrische achtergrond. In teamverband leren de deelnemers bij Fijnhout, dat onderdeel is van Stichting Roads, diverse drukwerkopdrachten uit te voeren, zoals vormgeving, zeefdrukken, boekbinden en afwerken. Rood: “Alleen in opdracht werken werd een beetje saai. Daarom kwamen we op het idee om ter afwisseling ook zelf te gaan ontwerpen, bedrukken, naaien en verkopen. In de drukkerij worden de ontwerpen gemaakt en de stoffen bedrukt. In het naaiatelier bij Loenatix maken we er de meest uiteenlopende producten van, zoals shirts, tassen en sjaals.”

Lees verder

27 februari 2008

Een bewust broodje bij `De Buren`

Na enkele maanden proefdraaien werd eetwinkel ‘De Buren’ op 14 februari tijdens lunchtijd officieel geopend door Wil Codrington, wethouder zorg en welzijn van stadsdeel centrum. Lunchroom `De Buren` is een werkervaringsproject van stichting De Waterheuvel waar klanten terecht kunnen voor een lekker broodje, zelfgebakken taarten en quiches, koffie, sapjes, bier of een catering op locatie.

Bij ‘De Buren’ kunnen mensen met psychiatrische klachten onder professionele begeleiding commerciële horeca-ervaring opdoen. De wethouder noemde het initiatief een mooi voorbeeld van samenwerking in de buurt. “Deze lunchroom is een prima aanvulling in de buurt. Het is een plek waar iedereen even naar binnen kan komen en waar alles met liefde wordt bereid. Nodig hier eens raadsleden uit en laat ze zien hoe ze uitvoering kunnen geven aan de WMO.” Na een felicitatie voor alle medewerkers aan het project verklaarde de wethouder met een hap uit een turbostokbrood lunchroom ‘De Buren’ voor geopend.

Het aanbod van de lunchroom bestaat uit ambachtelijke producten met een ideologische achtergrond zoals bier van De Prael, brood van Iambe en koffie van Buna Bet. In een later stadium gaat lunchroom ‘De Buren’ in samenwerking met bierbrouwerij De Prael en het ROC het concept van de werk/leerschool ontwikkelen, waar op locatie opleidingen en cursussen in het horecavak worden verzorgd.

Lees verder

21 februari 2008

Opening bedrijvenpand SNWA

In aanwezigheid van vele genodigden opende wethouder Egbert de Vries van stadsdeel Oud-Zuid op Valentijnsdag met één prik in een rode, hartvormige ballon het nieuwe pand van de Stichting Nieuwe Werkvormen Amsterdam. De Vries bedankte de SNWA voor de prachtige functie die het pand in zijn stadsdeel heeft gekregen.


Vanaf medio vorig jaar zijn vele medewerkers en vrijwilligers bezig geweest met het opknappen van het pand en de verhuizing. “Dat was een hele organisatie”, weet Martine Berendsen, adjunct directeur van de SNWA, te vertellen. ‘Maar nu zijn we er helemaal klaar voor. Het pand is compleet opgeknapt en dankzij een aantal nieuwe ramen een stuk lichter geworden. Alleen de tuin verdient binnenkort nog een grondige aanpak.”


Het mooie verbouwde oude schoolgebouw aan de derde Schinkelstraat huisvest niet alleen het centrale bureau van de SNWA, maar ook lunchroom De Gravin, administratiebedrijf Appèl en naaiatelier ZigZag. Martine: “Mede omdat lunchroom De Gravin hier nu ook zit, krijgen we veel meer aanloop. Het is echt een ontmoetingsplaats geworden waar iedereen tussen tien en vier welkom is om koffie te drinken en te lunchen.” 


De Stichting Nieuwe Werkvormen Amsterdam richt zich op mensen die vanwege psychosociale of psychiatrische problemen moeilijk aan een baan kunnen komen. Bij de diverse leerwerkbedrijven van de SNWA kunnen deze mensen onder begeleiding direct werkervaring opdoen als opstap naar een betaalde baan. In zijn speech tijdens de opening benadrukte Piet Dek, voorzitter bestuur SNWA en algemeen directeur van Pantar Amsterdam, de scharnierfunctie van de SNWA. “De SNWA wil een schakel zijn tussen zorg en arbeidsmarkt. Een plek waar mensen die op straat hebben geleefd of psychiatrische problemen hebben de kans krijgen een volgende stap op de re-integratieladder te maken.”


Onder het genot van drankjes van De Prael en hapjes van De Gravin kregen de genodigden na afloop van de openingshandeling de gelegenheid het kleurrijke bedrijvenpand van dichtbij te bezichtigen.

Lees verder

18 februari 2008

Enthousiaste dichters gevraagd

Centrum PS is een kleinschalig dagbestedingsproject dat onderdeel uitmaakt van de Volksbond. Mannen en vrouwen met psychosociale beperkingen of verleden, kunnen hier terecht voor gezelligheid en sociale contacten.

In de huiskamer kunnen mensen elkaar ontmoeten, met een medewerker spreken als men daar behoefte aan heeft, boeken en kranten lezen of een spelletje doen. Elke week worden er diverse activiteiten georganiseerd die terug te vinden zijn op een kalender die elke maand wordt vernieuwd.

Voor de dicht- en schrijfgroep `de Drijfveer`, die elke week bij elkaar komt, zoeken wij nog mensen die het leuk vinden om mee te doen.

Lees verder

11 februari 2008

De Dageraad

Na een korte warmloopperiode voor ontbijt en lunch eind vorig jaar ging in januari 2008 aan de IJburglaan De Dageraad, een laagdrempelig restaurant voor alle IJburgers, ook open voor diner. Dit bijzondere werkervaringsproject voor mensen zonder werk is opgericht naar ideeën van Stichting Nieuwe Werkvormen Amsterdam en woningbouwcorporatie De Alliantie. Restaurant De Dageraad biedt mensen met psychosociale problemen die geen betaalde baan hebben de mogelijkheid weer te leren werken, zodat zij door kunnen stromen naar een betaalde baan.Joost Wiegmans is projectleider van De Dageraad. “Nog voordat woningbouwvereniging De Dageraad opging in De Alliantie hadden we al samen bedacht dat het restaurant de sfeer van De Dageraad moest uitademen. Het interieur is daarom geïnspireerd op de Amsterdamse School en aan de muur hangen afbeeldingen van de woningbouw uit de jaren ’20 en ‘30. In het restaurant is een kinderspeelhoek ingericht en de boekenuitwisseling van Het Blauwe Huis heeft hier een vaste stek gekregen. Buurtbewoners kunnen in een apart zaaltje bijeenkomsten en vergaderingen beleggen. In en rond het restaurant kunnen mensen allerlei activiteiten organiseren op het gebied van kunst, cultuur en muziek. Het moet echt een vaste ontmoetingsplek worden voor iedereen die hier woont, werkt of recreëert.”Informatie

Op 10 maart 2008 om 18.00 uur wordt restaurant De Dageraad in het bijzijn van de initiatiefnemers officieel geopend. Wiegmans: “De opening wordt heel feestelijk en krijgt de nodige media-aandacht. Maar sinds januari is iedereen al van harte welkom in ons restaurant!”

De Dageraad is van woensdag tot en met vrijdag vanaf 08.30 uur en in het weekend vanaf 11.30 uur geopend voor ontbijt, koffie, lunch, borrel en diner. Bel voor meer informatie over werken bij De Dageraad en voor reservering 06 40803040, restaurantdedageraad@live.nl.

Lees verder

6 februari 2008

Het Amsterdams Historisch Museum zoekt ....

www.geheugenvanoost.nl is een website waar gewone, alledaagse herinneringen en verhalen van buurtbewoners worden verzameld en verteld door gemotiveerde vrijwilligers. Aan de hand van deze persoonlijke verhalen en foto`s wordt Amsterdam Oost van vroeger tot nu levendig in beeld gebracht.

Het Geheugen van Oost is een initiatief van Buurtonline en het Amsterdams Historisch Museum.

Het Geheugen van Oost streeft ernaar de sociale integratie en maatschappelijke participatie van diverse doelgroepen in Amsterdam-Oost te stimuleren. Ook mensen voor wie het soms moeilijk is om (weer) deel te nemen aan het maatschappelijk leven. In dat kader werkt het Geheugen van Oost in 2007/2008 aan een speciaal project voor (ex)psychiatrische cliënten die getraind worden tot verhalenverzamelaar.

Vind jij het interessant om de geschiedenis van Amsterdam Oost vast te leggen door verhalen van jou of bewoners op de website te plaatsen?


Dan ben jij een goede aanwinst voor het Geheugen van Oost!

Wij bieden:


 • Een kleine training op het gebied van computerkennis, interviewtechnieken en verhalen schrijven, digitaal fotograferen en scannen.

 • Gratis gebruik van computers met internet en digitaal fototoestel om verhalen vast te leggen.

 • Technische en inhoudelijke begeleiding bij het schrijven van de verhalen.

 • Iedere week een gezellige middag waar je ervaringen uit kunt wisselen en vragen kunt stellen.

 • Gratis toegang tot de vaste opstelling en de tijdelijke tentoonstellingen in het Amsterdams Historisch Museum en het Museum Willet-Holthuysen.


In maart 2008 gaan wij van start met een nieuwe groep verhalenverzamelaars.

Voelt u zich aangesproken of kent u iemand die mee zou willen doen aan dit project? Wilt u meer informatie of zich opgeven?Dit kan bij Kaja van Rhijn, coördinator van het Geheugen van Oost.

Bel: 020-5231768 of mail: kajavanrhijn@ahm.amsterdam.nl

Lees verder

5 februari 2008

Nationale Homeless Voetbalcompetitie

Het Nederlands Kampioenschap straatvoetbal voor dak- en thuislozen staat weer voor de deur. Maar liefst 15 teams gaan dit jaar in zes speelrondes in verschillende steden in Nederland strijden om het kampioenschap. De winnaar van de landelijke competitie mag in december 2008 naar de HomelessWorldCup in Australië.

Vanaf 7 februari gaat het Amsterdamse team iedere maandag en donderdag van 16.00 – 17.00 uur trainen in sporthal de Pijp. Al onze voetballers zullen dan fit zijn voor de zes wedstrijddagen op 15 maart in Den Bosch, 19 april in Den Haag, 17 mei in Utrecht, 5 juli in Zwolle, 2 augustus in Rotterdam en 6 september in Amsterdam. Vervoer, schoenen, kleding en voetballen worden voor zowel de trainingen als de wedstrijddagen geregeld. Het Leger des Heils, coördinator van de voetbalteams, is nog op zoek naar Amsterdammers zonder dak of thuis die samen sporten als een uitdaging zien. Geert Remigius: “Door samen deel te nemen aan deze competitie bouw je regelmaat en sociale contacten op en leer je omgaan met regels en verplichtingen. Naast het voetbal zijn deelnemers verplicht om een re-integratietraject te volgen. In samenwerking met Randstad Rentree bieden wij de deelnemers daarbij hulp richting dagbesteding of werk. Want voetballen heeft wat ons betreft zeker twee doelen!”

Lees verder
 1. 2024
 2. 2023
 3. 2022
 4. 2021
 5. 2020
 6. 2019
 7. 2018
 8. 2017
 9. 2016
 10. 2015
 11. 2014
 12. 2013
 13. 2012
 14. 2011
 15. 2010
 16. 2009
 17. 2008
 18. 2007
 19. 2006


Heeft u zelf leuk nieuws, of een activiteit die u onder de aandacht wilt brengen, mail ons dan!

nieuwsbriefvenster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support