De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Maatjesproject VONK bestaat één jaar

Amsterdam, donderdag 19 juni 2008

MAATJESPROJECT VONK BESTAAT EEN JAAR

Speciaal ter ondersteuning van voedselbankcliënten is in april 2007 het maatjesproject VONK van start gegaan. Nu, een jaar later is het project met ruim 40 koppels actief in alle Amsterdamse stadsdelen met een voedselbank.

Tijdens de pilot het eerste half jaar werd al snel duidelijk dat de behoefte aan een dergelijk maatjesproject groot is. Een maatje maakt het verschil voor klanten van de voedselbank. Een verschil tussen hopeloos en hoop. Tanja van Emmerik, projectcoördinator: “Het is een laagdrempelig project. Ter kennismaking komen we bij de mensen thuis. Samen bekijken we welk duwtje de cliënt over de drempel kan helpen om weer wat te gaan doen, om weer wat vertrouwen te krijgen. Via De Regenboog Groep werven en trainen we vrijwilligers die een jaar lang gemiddeld een dagdeel per week praktische en sociale ondersteuning geven aan voedselbankcliënten.”

Dankzij de goede resultaten wordt VONK mede met financiële steun van Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Amsterdam en een aantal fondsen voortgezet. Van Emmerik: “In de pilot werkten we samen met de voedselbanken in de stadsdelen Oost/Watergraafsmeer, Zeeburg en Zuidoost. Vervolgens zijn we ook alle andere stadsdelen met een voedselbank gaan benaderen. Stapje voor stapje, omdat we de cliënten wel binnen maximaal twee maanden willen kunnen koppelen aan een maatje. Het werven van vrijwilligers kost nou eenmaal tijd en geld. Onze financiering is tot eind 2008 gewaarborgd, maar de aanvraag voor 2009 ligt natuurlijk al klaar. Want er zijn nog te veel cliënten die het alleen even niet redden en op zoek zijn naar een maatje.”

Informatie
Cliënten van de voedselbank en nieuwe vrijwilligers kunnen voor meer informatie contact opnemen met Tanja van Emmerik, (020) 531 76 00, of kijken op www.vonkamsterdam.nl.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support