Nieuwsarchief
- 20-06-2024 gewoon leuke dingen
- 06-06-2024 moestuinieren met kinderen
- 16-05-2024 gezond de zomer beginnen
- 02-05-2024 buurtborrel
- 04-04-2024 cultureel atelier
- 29-03-2024 leren en werken bij een creatief bedrijf
- 21-03-2024 altijd iets te doen
- 14-03-2024 dagbesteding voor senioren
- 07-03-2024 meer bewegen voor ouderen
- 06-03-2024 wil jij een baan met uitzicht?
Brouwerij de Prael loopt goed
Amsterdam, donderdag 20 november 2008
Begin september gingen de deuren open van het nieuwe pand van bierbrouwerij De Prael aan de Oude Zijdsvoorburgwal nummer 30. Het oude veilinghuis is omgetoverd tot professionele brouwerij met winkel. Het wachten is nu nog even op de bouw van een groot proeflokaal, maar ondertussen komt er steeds meer vraag naar rondleidingen en proeverijen en stijgt de bieromzet gestaag.
De toegangspoort van het pand is de winkel. Daardoor is de publieksfunctie van De Prael behoorlijk toegenomen. Arno Kooij, bedrijfsleider bij de brouwerij: “Iedereen is nieuwsgierig naar onze bieren en ook naar het hele proces dat daar aan voorafgaat. Ondanks dat de bouw van het proeflokaal is vertraagd, proberen we nu al zo goed en zo kwaad als het kan bezoekers rond te leiden en bier te laten proeven. En de verkoop van het bier gaat goed. Niet alleen vanuit de winkel. Ook afname door lokale horeca neemt toe, zowel van flessen als van fusten. De nieuwe brouwinstallatie kan 3 keer zoveel bier maken als de oude in ons voormalige onderkomen op het Schinkelterrein. We zitten hier nu al op 90.000 liter, we gaan naar 120.000 liter en kunnen tot 180.000 liter per jaar aan. Omdat hier verder weinig opslagruimte is, maken we gebruik van een oude platbodem van CordaanAGO voor transport over water van lege en gevulde flessen en fusten en de restproducten van het brouwproces.”
Medewerkers
De nieuwe locatie en de groeiende omzet hebben natuurlijk gevolgen voor de hoeveelheid medewerkers en hun mogelijkheden. Brouwerij de Prael is een sociale firma waar ambachtelijk bier wordt gebrouwen door mensen met psychosociale of psychiatrische problemen. In de vroegere brouwerij rouleerden wekelijks 55 parttime vrijwilligers en een aantal betaalde arbeidskrachten. In de nieuwe situatie zijn er 300 dagdelen te verdelen zijn over 80 medewerkers. Naast het malen van graan en het afvullen, lageren en etiketteren van de flessen zijn er in de nieuwe situatie werkplekken in de winkel en binnenkort ook in het proeflokaal. Arno: “Meer werkplekken en dus meer medewerkers, betekent ook meer begeleiding. Wij zorgen bijvoorbeeld voor een MKB-training detailhandel voor onze winkelmedewerkers. En we zijn samen met Stichting De Waterheuvel en het ROC al een heel eind met de oprichting van een leerwerkproject. Een praktijkschool waarin mensen met een beperking in een beschutte omgeving via lesprogramma’s kunnen oefenen voor het horecavak. Zo’n opleidingsplek is hard nodig in Amsterdam!”
Meer informatie:
T: (020) 408 44 70
E: info@deprael.nl
W: www.deprael.nl
Nieuwsarchief
- 20-06-2024 gewoon leuke dingen
- 06-06-2024 moestuinieren met kinderen
- 16-05-2024 gezond de zomer beginnen
- 02-05-2024 buurtborrel
- 04-04-2024 cultureel atelier
- 29-03-2024 leren en werken bij een creatief bedrijf
- 21-03-2024 altijd iets te doen
- 14-03-2024 dagbesteding voor senioren
- 07-03-2024 meer bewegen voor ouderen
- 06-03-2024 wil jij een baan met uitzicht?