De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Stemmen, hoe werkt dat?

Amsterdam, donderdag 8 maart 2018

Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Veel mensen met een verstandelijke beperking gaan niet stemmen. Hoewerktstemmen.nl is een online uitleg over de verkiezingen en het stemmen en kan jou hierbij helpen.

Veel mensen met een verstandelijke beperking of laaggeletterden gaan niet stemmen of stemmen ongeldig. Bijvoorbeeld omdat het stembiljet veel te ingewikkeld is of omdat het hele proces lastig is. Hoewerktstemmen.nl brengt meer kwetsbare mensen naar de stembus door het stemmen zelf te verduidelijken. 

Ingewikkeld
Verkiezingen zijn ingewikkeld. Op hoewerktstemmen.nl wordt het hele proces in detail besproken; vanaf het moment dat de stempas op de deurmat valt tot en met het moment dat hij in de stembus zit. Ook wordt uitgelegd wat een gemeenteraad is en hoe een gemeente wordt
bestuurd.  

Steffie
De website wordt ondersteund door Steffie. een vriendelijke animatie die de moeilijke dingen op een makkelijke manier uitlegt. Ze leest de teksten voor, zodat laaggeletterden en mensen die niet kunnen lezen of schrijven, ook gebruik kunnen maken van de module. Moeilijke woorden en lange zinnen vind je in deze module dus ook niet terug.

Stemrecht
“Iedereen in Nederland die stemrecht heeft, moet ook in staat zijn om te kunnen stemmen,” aldus Jacques de Wit van stichting Leer Zelf Online. De website is door Leer Zelf Online ontworpen in samenwerking met LFB, Prodemos en de gemeente Utrecht. De gemeente Utrecht, gemeente Nieuwegein, Fonds Verstandelijke Gehandicapten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben de site financieel ondersteund.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support