De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Pak je voorjaarsmoeheid aan

Amsterdam, maandag 28 maart 2016

De zon breekt door,de vogels fluiten: het is weer voorjaar. Toch moe,weinig energie en nergens zin in? Voor sommige mensen is dit een jaarlijks terugkerend verschijnsel dat ook wel ‘voorjaarsmoeheid’ genoemd wordt.

Lees de tips hieronderom je(voorjaars)moeheid aan te pakken!
1.Zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Houd goed voor jezelf in de gaten dat je perioden van activiteit afwisselt met perioden van rust. Hierbij is het belangrijk dat je niet steeds tot het uiterste gaat maar op tijd rust neemt. Zorg ervoor dat je taken opdeelt in kleine, behapbare onderdelen en tank tussendoor goed bij. Op deze manier ga je niet over je grenzen heen en put je jezelf dus ook niet uit.

2.Leer ‘nee’ zeggen. Heb je het idee dat je regelmatig te veel hooi op je vork neemt? Misschien vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Nee zeggen hoeft niet moeilijk te zijn. Realiseer je om te beginnen dat je áltijd om bedenktijd kunt vragen, als je je overvallen voelt door een verzoek. ‘De kapotte grammofoonplaat methode’ is geschikt voor als je‘nee’ hebt gezegd,maar de andertochblijft aandringen. Het enige wat jehierbij doet is je ‘nee’ en het bijbehorende motief blijven herhalen: als eengrammofoonplaat die blijft hangen. Zo laat je jeniet verleiden tot een discussie oftot het maken vanexcuses. ‘Nee’ leren zeggenkan je heel veel tijd en energie opleveren.

3.Leer te accepteren. Maak je je vaak druk over zaken waar je eigenlijk alles al aan gedaan hebt, of waar jeniks meer aan kun doen? Leer op te houden met vechten tegen zaken in het leven die onvermijdelijk zijn. Door deze acceptatie zal je meer rust ervaren. Bovendien komt er weer ruimte vrij om met een heldere blik vooruit te kijken. Om te leren aanvaarden, kun je bijvoorbeeld meer lezen overde behandelmethode ‘mindfulness’. Bij mindfulness wordt onder meer ingegaan op het leren accepteren van gedachten en gevoelens zoals ze zijn, in plaats van je gedachten en gevoelenste onderdrukken of je ermee te identificeren.

4.Stel haalbare doelen. Door realistische, haalbaredoelen te stellen kun jeervoor zorgen dat je jezelf niet overvraagt. Wanneer je de lat te hoog legt, loop je het risico je doelen niet te behalen en met een teleurgesteld gevoel achter te blijven. Deel je klus in kleine taken in. Met ieder behaald tussendoel kun je trots zijn op jezelf: enkom je dichter bij je einddoel.

Meer tips

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support