De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Vrijheidsmaaltijd op 5 mei

Amsterdam, woensdag 10 april 2013

Met wie eet jij op 5 mei?

De Vrijheidsmaaltijd is samen eten op Bevrijdingsdag, de dag dat we onze vrijheid vieren en stilstaan bij hoe we die georganiseerd hebben. De Vrijheidsmaaltijd is onderdeel van het Bevrijdingsfestival Amsterdam. In 2012 deden ruim honderd podia en restaurants mee. In 2013, tijdens de tweede editie van de Vrijheidsmaaltijden in de stad zijn er maar liefst 200 podia, musea, organisaties en restaurants doen mee. Zo organiseert Het Parool i.s.m. AT5, RTV-NH en de AVRO een Vrijheidsmaaltijd in het Vondelpark paviljoen in aanbouw. De Nieuwe Liefde, Potgieter en Tetterode brengen een maaltijd met Verzetspoëzie & film.

Op de website van 4en5meiamsterdam staan alle Vrijheidsmaaltijden op een rijtje. Wij lichten er een paar voor u uit...

De Colour Kitchen een uitgebreid middagprogramma voor kinderen met aansluitend een diner, Cordaan organiseert een maaltijd in de verschillende verzorgingshuizen en haalt oorlogsverhalen bij bewoners op, het Anne Frank museum deelt op 5 mei aardbeien uit omdat Anne Frank in haar dagboek schreef dat zij zo naar aardbeien verlangde.

De noorderparkkamer gaat koken met kinderen uit de buurt, de Industrieele Groote Club nodigt daklozen uit, op de NDSM werf wordt een voedselruil-markt gehouden, de burgemeester nodigt Amsterdammers uit voor een intiem diner in zijn ambtswoning, verschillende restaurants veranderen op 5 mei hun daghap in een "bevrijdings daghap" en zo voorts. Joel Broekaert (NRC-next) maakt een boekje met verzetsverhalen van ingrediënten.  

Waarom de Vrijheidsmaaltijd?

Op 5 mei doen we graag meer moeite om elkaar te leren kennen, en te vieren dat we samen in de open, vrije, tolerante stad Amsterdam wonen. Of juist kritisch zijn naar de manier waarop we die in de stad georganiseerd hebben. Door heel de stad worden 5 mei maaltijden georganiseerd, sommige klein, andere groot, sommige simpel, sommige met een uitgebreid programma eromheen.

Wie eet er mee?
Elke Vrijheidsmaaltijd heeft een gastheer. Dat kan zijn een restaurant, een podium, een wijkorganisatie. Elke gastheer bepaalt zelf of zijn maaltijd open staat voor iedereen, of dat hij of zij een heel specifieke groep mensen om tafel wil brengen. De diners kunnen zo groot of klein gemaakt worden als u wilt: voor vaste bezoekers + introducé, voor de buurt, voor de stad.

Hoe doe ik mee?
De Vrijheidsmaaltijd organiseert u zelf, of met anderen. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité kan (1) helpen met het bedenken van een mooi programma, (2) organiseert de publiciteit en promotie rondom de Vrijheidsmaaltijd en (3) ontwikkelt een pakket voor de promotie en aankleding van elke maaltijd.Heb je ook een idee voor een bijzondere maaltijd? Iedereen kan meedoen en een eigen Vrijheidsmaaltijd organiseren, van klein tot groot. We plaatsen die dan op deze website. Neem contact via email met het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

Lees meer.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support