De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Social return: groepsstage in het Amsterdamse Bos

Amsterdam, dinsdag 21 mei 2013

Donderdag 25 april jl. namen vijf jongens van het project School2Work deel aan de renovatiewerkzaamheden van brug 527 in het Amsterdamse Bos. In het kader van Social Return verzorgde aannemingsbedrijf Gebroeders Schouls BV uit Leiden een stageprogramma voor de jongens.

Jeugdwerkeloosheid voorkomen door middel van Social Return
Social Return is gericht op het aan werk helpen van werkzoekenden, maar soms leent een specifieke opdracht (of een gedeelte hiervan) of mogelijkheden binnen de organisatie van de werkgever zich beter tot een andere invulling. Bijvoorbeeld het bieden van werkstages aan Amsterdamse jongeren die een MBO opleiding volgen. Of een groepstage gericht op jongeren die tussen wal en schip dreigen te vallen omdat ze hun opleiding niet hebben afgemaakt. Het voorkomen van jeugdwerkloosheid staat hierbij centraal.

School2Work
School2Work is een project van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, het Re-integratiebedrijf Amsterdam (Herstelling) en het ROC, bedoeld voor jongeren die niet meer naar school gaan of deze niet afgemaakt hebben, maar wel graag hun talenten willen ontdekken. Terug naar school of doorstromen naar een echte baan en daar werken aan een startkwalificatie is het uiteindelijke doel. De jongeren die deelnemen aan het project werken via het Re-integratiebedrijf Amsterdam (Herstelling) vier dagen bij de forten van Amsterdam en krijgen daarnaast ook een dag rekenles, lessen in de Nederlandse taal en `loopbaan en burgerschap`. Al doende leren, dat is het motto.

Renovatie van Brug 527
Aannemingsbedrijf Gebroeders Schouls BV heeft de opdracht om brug 527 in het Amsterdamse Bos te renoveren. Deze brug is al meer dan 70 jaar oud, momenteel worden de steunbalken versterkt. Een klus in en rond het water, die tot de verbeelding spreekt bij een stel jongens van 14 tot 17 jaar. Gebroeders Schouls BV was bereid om bij dit werk de jongeren van School2Work mee te nemen op karwei en de jongens wegwijs te maken in het werk. Voor de jongens een manier om kennis te maken met een potentiële werkgever en concrete werkzaamheden die binnen hun bereik liggen.

"Mag je tatoeages en piercings dragen?" De jongens waren zeer enthousiast en hadden verschillende vragen voorbereid die ze aan de projectleider van Gebroeders Schouls konden stellen. "Mag je tatoeages en piercings dragen?", vroeg een van de jongens met grote zwarte schijven in zijn oor. Het heldere antwoord van de projectleider was dat van belang is dat iemand zijn werk goed doet. Hoe iemand er uit ziet is eigenlijk niet zo belangrijk.

Het vak leer je werkenderwijs
Een van de doelstellingen van de stage was dat de jongens die deelnemen aan School2Work een idee krijgen van het werkende leven en de mogelijkheden die er voor hen in de praktijk zijn, maar vooral ook welke vaardigheden hierbij horen. Op tijd komen, netjes werken, beleefd zijn en je houden aan de regels zijn zaken die horen bij algemene werknemersvaardigheden. Dit was ook het verhaal van de projectleider die verder vertelde dat solliciteren eigenlijk heel simpel is bij Gebroeders Schouls: een belletje met het hoofdkantoor kan voldoende zijn om op gesprek te komen.

Vervolg
Omdat de stage bij alle partijen zeer goed was bevallen, is meteen een vervolgafspraak gemaakt. De jongens gaan binnenkort op bezoek in de werkplaats in Leiden.

Bron: Amsterdam.nl nieuwsbrief

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support