De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Kick-off Leernetwerk voor Ervaringsdeskundigen

Amsterdam, dinsdag 15 oktober 2013

Wil je je als ervaringsdeskundige verder professionaliseren? Wil je daarbij meer mogelijkheden als via het huidige onderwijsaanbod? Wil je samenwerken met mensen die je anders niet zou ontmoeten. Makkelijk vanuit huis wanneer het jou uitkomt? Dat kan vanaf nu op het leernetwerk voor ervaringsdeskundigen. Het leernetwerk is een digitale leeromgeving, een ontmoetingspunt waar discussie en kennisuitwisseling plaatsvinden. Er zullen via het leernetwerk ook online cursussen worden gegeven. Op vrijdag 4 oktober was de kick-off van het leernetwerk.

Desondanks ondervinden ervaringsdeskundigen een aantal problemen: 
- ze kunnen elkaar soms niet vinden. Bv als men solo werkt in een team. Dit maakt het moeilijk om werk met elkaar te bespreken. Een probleem kan zijn dat men  zich aan gaat passen aan de bestaand methode van hulpverlening. 
- de competenties van ervaringsdeskundigen zijn voor reguliere hulpverleners soms onduidelijk
- er zijn wel opleidingen ervaringsdeskundigheid, maar in de werkpraktijk ontstaan nieuwe vragen.

Oplossing: het leernetwerk. Leren op een leernetwerk ontstaat vanuit praktijkvragen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe organiseer ik een leuke activiteit?’ Men typt deze vraag in op de pc. Via woorden in de zoekvraag speurt het systeem vervolgens naar relevante informatie en deskundige personen. Deze deskundigheid is eerder gescoord aan de hand van hun profielen en bijdragen.Door discussie ontstaat informatie over een bepaalde vraag. Discussiebegeleiders of moderatoren zetten deze informatie op een rij. Zij maken samenvattingen en puntenlijstjes. Zij kunnen deskundigen uitnodigen om een videopresentatie over het onderwerp te houden. Docenten kunnen er een korte training over geven. Een dergelijke verzameling van informatie rondom een bepaalde vraag zou je een leerknooppunt kunnen noemen.  Een ander kenmerk van leernetwerken is dat het leren digitaal wordt ondersteund. Er zijn allerlei functies om kennis te verzamelen, beheren en delen. Denk daarbij aan:- De eigen informatie op een rij zetten.- Bijhouden wat je geleerd hebt. - Weten welke kennis heb je nog nodig hebt.- Nieuwe vaardigheden leren.- Nieuwe manieren van problemen oplossen leren.-Weten wat nog meer interessant is. - Op de hoogte blijven.

Meedoen?
Leernetwerken hebben internationaal belangstelling. In Nederland is de Open Universiteit toonaangevend. Meer informatie over leernetwerken vind je op hun website  Via de portal van de OU kun je het leernetwerk bekijken, je moet dan inloggen als nieuwe gebruiker. Op de site ervaringswijzer wordt het leernetwerk toegankelijk gemaakt voor ervaringsdeskundigen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via Herman. Kijk op de startpagina van ervaringswijzer voor meer informatie. Klik op ‘over ons’ en dan ‘ontwikkelen’.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support