De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Jongeren gaan voor gezonder leven in ‘Expeditie Jij’

Amsterdam, donderdag 17 januari 2013

Beter in je vel zitten dankzij het bereiken van een gezond gewicht. Meer energie krijgen en sterker in je schoenen staan. Dat wil iedereen wel. Maar het is nogal wat om daar in je eentje mee aan de slag te gaan. Daarom nodigt Dynamo Amsterdamse jongeren uit mee te doen aan ‘Expeditie Jij’, een expeditie naar een gezonder leven.

‘Expeditie Jij’ is bedoeld voor jongeren van twaalf tot achttien met een Body Mass Index (BMI) hoger dan 25. De deelnemers beginnen hun expeditie met het stellen van een persoonlijk doel: wat wil jij als expeditielid bereiken? Met plezier kleding passen of leren hoe je gezond én lekker eten kunt maken? Wat het doel ook is, de expeditieleden moeten gemotiveerd zijn om er iets voor te doen.          

Tom Sloetjes, sportcoördinator van Dynamo en projectleider van ‘Expeditie Jij’, benadrukt dat begrip voor de jongeren voorop staat. ‘We gaan ze niet benaderen met een wijzend vingertje. We snappen dat het moeilijk is om alle verleidingen te weerstaan. Iedereen zit weleens met een baal chips op schoot. Wat we jongeren willen meegeven is hoe je het binnen de perken kunt houden. En dat er andere mogelijkheden zijn om lekker en gezond te eten. Daar gaan we mee aan de slag in de keuken, waar de jongeren voor hun ouders een gezonde maaltijd maken en we samen aan tafel gaan.’

Beweging is ook een belangrijke mijlpaal tijdens de expeditie. De jongeren gaan sporten op hun eigen niveau in een veilige omgeving en kunnen kiezen uit bewegen, kracht- en duursport of dans. Ook hebben de expeditieleden gesprekken met hun coach. Als dat nodig is, vragen coach en deelnemer zich af of er een achterliggende reden is voor ongezond gedrag, zoals veel eten door stress. Samen met hun coach kijken de expeditieleden wat ze nodig hebben om hun doel te bereiken. 

De kracht van ‘Expeditie Jij’ zit volgens Tom Sloetjes in de nauwe samenwerking vanuit verschillende beroepsgroepen. ‘Onze ervaren expeditieleiding bestaat uit een psycholoog en orthopedagoog, een voedingsdeskundige, een personal trainer, een dansdocent, een psychomotorisch therapeut en een opvoeddeskundige. Alle docenten leveren hun bijdrage vanuit hun eigen vakgebied. Zo kunnen we de jongeren op alle mogelijke manieren begeleiden.’ 

Na afloop van de expeditie, die duurt van maart tot eind juni, blijft er contact met de expeditieleden, zodat ze gemotiveerd blijven hun gezonde levensstijl te behouden.   

Voor geïnteresseerde jongeren en hun ouders is er op woensdag 13 februari een informatieavond. 

De avond start om 20.00 uur in het Huis van de Wijk Buitenveldert,  A.J. Ernststraat 112 in Amsterdam. 

Contactpersoon: Tom Sloetjes, tsloetjes@dynamo-amsterdam.nl, 06 34 65 93 21

Medio 2013 gaat Expeditie Jij van start voor basisschoolkinderen in Oost.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support