De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Een geslaagde Participatiemiddag in De Buurtzaak

Amsterdam, dinsdag 5 februari 2013

Op donderdag 31 januari heeft het Huis van de Wijk Slotervaart-Noord, beter bekend als de Buurtzaak, samen met het Sociaal Loket (voormalig Participatiecentrum Nieuw-West) en jekuntmeer.nl een participatiemiddag georganiseerd. Twintig organisaties uit de buurt hebben zich opgegeven voor een stand en er was keus uit 10 verschillende informatieve, inhoudelijke of creatieve workshops. Tijdens de opening door stadsdeelvoorzitter Dhr. Achmed Baâdoud waren er 250 bezoekers, oud en jong, alle kleuren, mannen en vrouwen, allemaal mensen die samen positief vooruit willen, aldus Baâdoud.

De Buurtzaak wordt beheerd door Samen Wonen- Samen Leven en Nisa4Nisa. Voor aanvang van de markt, direct bij de ingang, staat de stand van Nisa4Nisa met 5 roze dames, een roze tafelkleed, mozaïek, spiegels, kleding, thee, kaarsjes en gezelligheid. Nisa4Nisa (vrouwen voor vrouwen) is voor voornamelijk allochtone vrouwen, die moeite hebben een goede aansluiting bij de Nederlandse maatschappij te vinden. Nisa4Nisa organiseert wekelijkse activiteiten in de Buurtzaak en op hun eigen locatie aan de Johan Jongkindstraat 97. Er druppelen al wat mensen binnen en meneer Moenna, de workshopleider van de workshop valpreventie, probeert flink te werven voor zijn workshop. Inmiddels zijn bijna alle stands ingericht en de bezoekers kunnen komen.

Toespraak Baâdoud
Om half 3 is de officiële opening door de stadsdeelvoorzitter. Dhr Baâdoud noemt zich zelf een trotse Nederlander met twee culturen. Wat hij aan de deelnemers wil meegeven is: U hebt het allemaal, in ieder mensen schuilt een talent! Dus denk niet: “ik hoor er niet bij; ik kan het niet”. Om te participeren zijn er twee sleutels nodig: taal en werk. Hij noemt de dag een inspiratiedag. Het stadsdeel stimuleert samenwerking tussen verschillende organisaties die kansen bieden om meer talenten te benutten.

Een greep uit de stands
Bij startpuntwest.nl kunnen startende onderneemsters terecht voor begeleiding en ondersteuning. De organisatie is zelf ook nog aan het opstarten en hoopt door deelname aan de markt bekender te worden. Veel oudere mensen lopen met een tasje dat veilig onder de kleren gedragen kan worden, die ze hebben gekregen bij de stand van het Sociaal Loket. Bij het sociaal loket kunnen bewoners terecht voor vragen over zorg, taal, welzijn en meedoen. Er staat een stand van de politie waarbij de agenten de bezoekers driftig proberen over te halen zich in te schrijven voor de nieuwsbrief van de politie. Het aanbod is gevarieerd: een stand van Pace Taleninstituut staat naast een stand van Levenswijs, die de kunst van plezierig oud worden promoot. Het delen van je eigen levenswijsheid kan kracht geven om problemen aan te kunnen en inspiratie geven om activiteiten op te pakken. Ook is de afdeling Sport van het stadsdeel aanwezig met een standje en een hele sportieve standhouder en is er informatie te krijgen over de computercursussen van Klik2Klik. De stand van jekuntmeer.nl wordt goed bezocht en een moeder met haar dochter zoekt op de website of ze een Engelse les in de buurt kan vinden.

Workshops
De creatieve workshops zijn veruit populair. Er zitten 16 mensen te mozaïeken aan een kunstwerk voor de buurt, het pizza leren bakken gaat ook goed en in de hoek van “breien en kletsen” wordt druk gebreid en gekletst.

De Wijkalliantie biedt een workshop van wens naar plan aan 10 deelnemers. De Wijkalliantie ondersteunt bewoners bij het opzetten van een buurtinitiatief. We leren om ons idee concreet te maken. Via het project ‘de EigenWIJze match’ kunnen actieve buurtgenoten aan elkaar gekoppeld worden om zich te laten adviseren door bewoners met ervaring.

Bij de workshop valpreventie voor ouderen waren ongeveer 12 deelnemers waaronder het merendeel vrouwen. Er werden tips gegeven om meer in beweging te blijven.  We deden Tai-Chi  oefeningen en andere oefeningen waarbij je de beenspieren traint. Vijf tot 15 keer opstaan vanaf je stoel versterkt je beenspieren waardoor je minder kans hebt om te vallen. Voorkomen dat je gaat vallen zorgt ervoor dat je actief blijft. Ook nuttig in het kader van participatie.

De deelnemers aan de workshop Rijkdomsbevordering (hoe bevorder ik mijn gevoel van rijkdom?) komen blij weer naar buiten. Er werden persoonlijke verhalen gedeeld door mensen die echt niet veel geld te besteden hebben en we hebben gepraat over de crises. Er werd door de deelnemers opgemerkt dat de crises ook kansen geeft om meer met elkaar samen te werken, omdat er minder geld beschikbaar is om alles vanuit je eigen groep of club/vereniging te doen. Er werden bespaartips uitgewisseld en er waren kleine prijzen te winnen.  

Buurtzaak
Het Huis van de Wijk / De Buurtzaak is een echte buurtzaak. Om deze participatiemiddag te kunnen organiseren heeft de Buurtzaak alle clubs die normaalgesproken op donderdag iets doen moeten afzeggen, en er zijn al veel clubs en bewoners actief in de Buurtzaak. De hele week is het er een drukte van belang. Om deelnemers voor de markt te werven is er huis-aan-huis geflyerd en veel vrijwilligers zijn ingezet om de ruimte geschikt te maken voor de participatiemarkt. De bezoekers en standhouders geven aan dat ze dit vaker willen.  
Contact
C. Fatiha Errafay
T. 06 1010 49 54  

De Buurtzaak | Marius Bauerstraat 30 | 1062 AR Amsterdam

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support