De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Bewoners actief bij Lucas Community

Amsterdam, zaterdag 9 maart 2013

Op zaterdag 9 februari opende stadsdeelwethouder Jesse Bos (Zorg en Welzijn) samen met stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud de Lucas Community aan de Notweg 32 in de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West. De Lucas Community is gevestigd in het voormalig leegstaande gebouw van de St. Lucas basisschool en heeft nu een nieuwe functie als bruisende broedplaats voor en door de buurt  gekregen.

Het oude schoolgebouw biedt een fraai onderdak, er zijn grote lichte klaslokalen, een ontmoetingsruimte en een vergaderplek. De Lucas Community is ontstaan als spontane samenwerking tussen ondernemende bewoners die gezamenlijk de stap willen zetten naar zelf renderende wijkondernemingen. Zij worden daarbij ondersteund door vrijwilligers uit de buurt, vrienden en familieleden. Door de bundeling van de inzet van veel bewoners in Nieuw-West worden nieuwe projecten gelanceerd. Er is een initiatiefgroep geweest die heeft gebroed op mogelijke projecten.

De Lucas community biedt een bonte verzameling aan initiatieven: bij de sportcoöperatie Fit en Health kun je zwoegen en zweten, bij Fietsverkoop Wildeman kun je je fietsen laten repareren, bij Rial Kookclub kunnen ouderen elke dinsdagavond genieten van een gezond driegangenmenu (voor 6,50) en bij Lucashuiswerk staan studenten klaar om kinderen van groep 7 en 8 en eersteklassers bij te staan bij hun huiswerk. Ook is er een multimediastudio, een naai- en modeatelier, een klusbedrijf, een kunstenaarscollectief en een buurtmoedercatering. Er wordt verder gewerkt aan het opzetten van een buurzorgcoöperatie. Het aantal bewoners dat meedoet groeit per week.

Er ligt naast het gebouw braakliggend grond dat geschikt gemaakt wordt voor stadslandbouw. Er zijn  bakken gebouwd van oude pallets door bewoners die het voortouw hebben genomen voor verantwoorde stadslandbouw. Zij werken met de Perma-cultuur; een methode die uitgaat van ecologische en duurzame stadslandbouw. De volgende week worden de zaadjes gezaaid. In juni zal naar verwachting de opening van de tuin zijn.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support