De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

20 jaar enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten voor jonge gezinnen!

Amsterdam, vrijdag 9 augustus 2013

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het eerste Home-Start gezin de deur opende voor de eerste Home-Start vrijwilliger. In Amsterdam werken inmiddels meer dan 100 vrijwilligers voor Home-Start. De vrijwilligers bieden vriendschap, steun en praktische hulp aan jonge gezinnen met jonge kinderen die een tijdje een steuntje in de rug nodig hebben.

De vrijwilligers die voor Home-Start wekelijks een gezin bezoeken, zijn bijna zonder uitzondering heel enthousiast over hun werk. Ze hebben het gevoel iets voor iemand te  kunnen betekenen op een gelijkwaardige basis en de mogelijkheid echt in contact te komen met andere ouders die misschien heel anders in het leven staan. Vaak zijn zij zelf ook ouder en kunnen zij het gezin steunen vanuit hun eigen ervaring. Zij zien dat ouders gaandeweg meer zelfvertrouwen krijgen en dat ze weer positiever in het leven staan.

Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat: ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met vrienden en familie, een sterfgeval, gebrek aan geld of spanningen met de partner. Meestal kunnen zulke problemen zelf opgelost worden. Maar soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren of je een handje helpt.

Home-Start is er voor gezinnen die in zulke periodes een steuntje in de rug nodig hebben, iemand die tijdelijk met het gezin meeloopt en vooral het positieve benoemt, de ouders in hun kracht zet en ze een stapje verder helpt.

Home-Start wil zo voorkomen dat allerdaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. De vrijwilliger heeft tijd om te luisteren of een handje te helpen bij praktische zaken, zoals iets gezelligs doen met de kinderen, samen zoeken naar een geschikte peuterspeelzaal of helpen bij de administratie. Ook helpen zij ouders in contact te brengen met andere ouders, zodat zij hun ervaringen over opvoeden en hun gezinsleven kunnen uitwisselen of misschien nieuwe vriendschappen kunnen opbouwen.  

Iedereen die zelf ouder is of ervaring heeft met opvoeden en 4 uur per week tijd heeft kan vrijwilliger worden. Voor Arabisch sprekende gezinnen zoeken wij Arabisch sprekende vrijwilligers.

Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger een gezin met jonge kinderen te ondersteunen? In september start er weer een voorbereidingscursus. Voor meer informatie of om je aan te melden kan je contact opnemen met Mirjam Smit 0635115537 of amsterdam.oost@home-start.nl of kijk op www.home-start.nl.

Simone

Simone is sinds juli 2011 vrijwilligster bij Home-Start, zelf moeder van drie kinderen, waarvan twee de deur uit. Werkt 32 uur in de IT, en is violist in een band: Toen de oudste twee de deur uitgingen voelde ik de behoefte om de ruimte die er ontstond niet te lang als leegte te zien, maar als mogelijkheid mijn ervaringen met het opvoeden van kinderen te delen met anderen.”

“Ik kijk terug op een mooie eerste ervaring bij het eerste gezin waar ik als Home-Start vrijwilliger aan de slag ging. Mijn Home-Start werk was het bezoeken van een engels-sprekende moeder die er alleen voor stond en die behoefte had aan een gesprek met een volwassene, iemand om verhalen, vragen, ervaringen, twijfels maar ook vreugde over haar kind te delen. Of dingen rondom haar werk. Het wekelijkse bezoek was voor haar een rustpunt in een zeer drukke en vermoeiende week. Een moment om te reflecteren. Of dingen op een rijtje te zetten. Dat gaf weer energie voor de week die volgde.   Ik hoop dat ik dit nog heel lang zal kunnen doen.”         

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support