De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

ijskristal

Winterkouderegeling van start

Amsterdam, maandag 30 januari 2012

Op zondag 29 januari is de winterkouderegeling in Amsterdam van start gegaan. De winterkouderegeling is bedoeld voor alle dak- en thuislozen in Amsterdam die niet in staat zijn om alternatieven te vinden voor onderdak bij aanhoudende winterkoude.

Zodra de winterkouderegeling start, kunnen dak- en thuislozen zich melden bij de GGD. De GGD screent op zelfredzaamheid van de aanvrager. Het Leger des Heils, HVO-Querido, de Volksbond en de Regenboog verzorgen de overnachtingsplekken.

Nachtopvang versus winterkoudeopvang
Winterkoudeopvang is extra naast de reguliere nachtopvang. De gemeente Amsterdam kent gedurende het jaar 223 plekken in de nachtopvang. Deze bedden zijn het hele jaar beschikbaar.

Hoeveel mensen slapen buiten in Amsterdam?
Het aantal buitenslapers stijgt door een toename van het aantal daklozen zonder binding met Amsterdam. Op basis van het winterkoudeonderzoek is geschat dat er in 2010/2011 elke nacht 182 buitenslapers waren, waarvan er 55 (30%) een binding met Amsterdam hebben en dit bij 127 (70%) niet het geval is. In 2009/2010 werd geschat dat er van de 150 buitenslapers die in een gemiddelde nacht in Amsterdam de nacht doorbrengen, er 65 (43%) een binding met Amsterdam hadden.

Wie maken gebruik van de winterkoudeopvang?
Van de groep die tijdens de winterkoude wordt opgevangen had een kwart binding met Amsterdam in 2010 (GBA ingeschreven). In 2009 was dat nog 39%. In totaal behoorde 39% tot de inwoners van een van de nieuwe lidstaten waarbij de Poolse en Roemeense nationaliteit het meest genoemd werden (28% van totaal). Dit aandeel is de afgelopen jaren toegenomen. Een kwart van de mensen zonder binding is korter dan drie maanden in Nederland. Deze mensen blijken wel het meest zelfredzaam. Het gaat om een dynamische groep (wisselt van samenstelling).

Hoeveel bedden zijn er beschikbaar voor de winterkoudeopvang?
Er zijn zoveel bedden beschikbaar als nodig is. De gemeente heeft het aantal slaapplekken geïnventariseerd dat door de maatschappelijke opvang beschikbaar kan worden gesteld. Daarnaast wordt een centrale locatie in opdracht van de gemeente in orde gemaakt voor mensen die in de winter extra worden opgevangen. Vorig jaar heeft de gemeente maximaal 339 mensen per nacht opgevangen. Dit was op 27 december 2010. Het jaar er voor waren dit er 280. Dit jaar wordt er een vergelijkbare capaciteit beschikbaar gesteld.Pb-008

Voor meer informatie:
Alle organisaties hebben het zondag druk met het starten van de opvang. Er is daarom geen mogelijkheid om pers op een opvanglocatie op deze eerste avond toe te laten. Vanaf maandagavond zijn hiervoor wel mogelijkheden.

Op de screeningslocatie van de GGD wordt geen pers toegelaten. Heeft u vragen over de winterkouderegeling, dan kunt u contact opnemen met Marleen Nieuwenhuis, woordvoerder wethouder Van der Burg, 06 5023 7089.Wilt u een locatie bezoeken of heeft u praktische vragen over het aantal opgevangen mensen e.d., dan kunt u contact opnemen met Sanne van Meeteren, Communicatie GGD, 020 555 5151, of buiten kantoortijden via de pikettelefoon: 020 555 5911.Voor meer informatie, kijk ook op www.amsterdam.nl/dakloos.

Bron: Persbericht "Winterkouderegeling zondag van start", 29 januari, Gemeente Amsterdam 

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support