De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Stopmotion filmkunst verovert jonge vrijwilligers

Amsterdam, woensdag 15 februari 2012

Voor het eerst in de geschiedenis wordt de betekenis van vrijwillige inzet op een kunstzinnige wijze in beeld gebracht.
Vrijwilligers en cliënten spelen een hoofdrol in korte films met het thema ‘Vrijwilligerswerk telt voor twee’, waarin papieren scenario’s tijdens een bijzondere ontmoeting tot leven komen. De filmpjes maken deel uit van een campagne om het belang van vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen en nieuwe vrijwilligers te mobiliseren. Bekijk deze creatieve kunststukjes, stuur ze door en help zo mee aan deze mooie campagne! 

Jongeren zijn betrokken én nodig
Gesteund door Europese subsidie is de Vrijwilligersacademie is instaat gesteld om met films de aandacht van jongeren te vangen voor vrijwilligerswerk. Dat is bijzonder in deze tijden van bezuinigingen. Tegelijkertijd maken diezelfde bezuinigingen de inzet van jonge mensen belangrijker dan ooit. Ongeveer 35% van alle Amsterdammers is vrijwilliger. Jongere mensen (20 – 35 jaar) willen wel, maar zijn nog ondervertegenwoordigd. Tijd om deze groep van 100.000 potentiële volunteers aan te spreken.  

Vrijwilligerswerk telt voor twee
Vrijwilliger word je voor een ander én voor jezelf. Daarom is het juist voor jongeren interessant. Want door het werk in de informele zorg kan je sociaal groeien en ontvang je een opleiding op maat bij de Vrijwilligersacademie. Dat staat goed op de CV. Vrijwilligersorganisaties merken in de praktijk dat de jongeren, die naast hun drukke planning ook wel een paar uur per week over hebben voor vrijwilligerswerk, dit als een verrijking ervaren. Daarom startte de Vrijwilligersacademie een innovatief project voor het werven van vrijwilligers via film en social media. Dé mogelijkheid om jongeren elkaar te laten vertellen wát ze ervaren.  

Korte films over een bijzondere ontmoeting De films voor de Vrijwilligersacademie Amsterdam scheppen een nieuwe wereld. De wereld die ontstaat door de band van de vrijwilliger met de cliënt. Elke film begint in een realistische omgeving, die van de cliënt thuis, of op een bankje in het park. In dit een beeld is niets ‘geks’ te zien is. Hierna komen sommige elementen in stop motion tot leven. Duidelijk wordt dat de ontmoeting voor beide partijen iets oplevert. Het gaat in de films over de magie die ontstaat door de wisselwerking tussen vrijwilliger en cliënt.  

Acteurs: geen onderscheid cliënt en vrijwilliger

De acteurs die een glansrol hebben gespeeld in de films zijn zelf vrijwilliger of cliënt. Al tijdens het productieproces kwamen we tot de conclusie dat hun verhalen (persoonlijk en als acteur in de film) bijzonder zijn. Cliënten speelden vrijwilliger speelden cliënt en andersom. Allen hebben hun persoonlijke motivatie en ervaring gebruikt. En dat zie je terug in de films.  

Delen en doorgeven
Goed voorbeeld doet goed volgen. Waar social media een uitgelezen kans biedt om van je vrienden te horen hoe leuk en nuttig vrijwilligerswerk is, is het de bedoeling dat de opzet van dit project ook gedeeld wordt met anderen. Met partners, andere organisaties, andere steden en andere landen binnen de EU. De Vrijwilligersacademie vervult een voortrekkersrol en geeft ervaringen door. We gaan voor een `rimpeleffect` waarbij mensen leuke /interessante dingen doorsturen en zo anderen weer prikkelen. Om te beginnen met de films Vrijwilligerswerk telt voor twee. Eenmaal aangekomen bij de Vrijwilligersacademie bieden wij jong (en oud) oriëntatie en coaching bij het vinden van vrijwilligerswerk dat bij hen past.  

Kijk op YoutubeFacebook of Twitter 

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support