De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Riool levert betrouwbare gegevens drugsgebruik in Europese steden

Amsterdam, woensdag 8 augustus 2012

Unieke wetenschappelijke samenwerking onthult harde feiten over Europees drugsgebruik.Voor het eerst in de geschiedenis hebben wetenschappers gegevens vergeleken over illegaal drugsgebruik in negentien Europese steden op basis van analyse van rioolwatermonsters. Amsterdam blijkt, samen met Antwerpen, koploper te zijn in cocaïnegebruik. Nederland (Amsterdam, Eindhoven en Utrecht) blijkt, wederom samen met België, ook het meeste MDMA (XTC) te gebruiken.  

Het Noorse Instituut voor Wateronderzoek (NIVA) en het Mario Negri Instituut in Milaan hebben het initiatief genomen voor een gezamenlijke studie met onderzoeksinstituten uit elf Europese landen. In Nederland heeft KWR Watercycle Research Institute deelgenomen aan het onderzoek.

19 steden in 1 week
Alle onderzoeksdeelnemers hebben in dezelfde week in maart 2011 onbehandelde rioolwatermonsters verzameld in negentien Europese steden uit 11 landen. Deze monsters zijn onderzocht op de aanwezigheid van resten in de urine van cocaine, amfetamine, MDMA (XTC), methamfetamine en cannabis. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het peer-reviewed journal ‘Science of the Total Environment’.

Resultaten
Onderzoekers hebben het totale drugsgebruik door de inwoners van elke stad afgezet tegen het aantal inwoners. Op deze manier kan een grote stad als Londen direct vergeleken worden met een kleinere stad als Oslo. Een aantal opvallende bevindingen: Amsterdam heeft samen met Antwerpen het hoogste cocaïnegebruik per inwoner. Het cocaïnegebruik is hoger in West- en Centraal-Europa en lager in Noord- en Oost-Europa.Op basis van de onderzoeksresultaten kan berekend worden dat het totale cocaïnegebruik in Europa 355 kilo per dag is. Deze schatting komt overeen met 10 tot 15 procent van het wereldwijde gebruik van cocaïne (zoals vastgesteld door het United Nations Office on Drugs and Crime).Het gebruik van MDMA is het hoogst in Nederland en België. In enkele Scandinavische landen werd nauwelijks MDMA gevonden in de monsters, maar juist weer meer amfetaminen.

Drugsbeleid tot nu toe vaak gebaseerd op enquêtes
Onderzoek naar drugsgebruik vormt een belangrijke basis voor het ontwikkelen van effectief drugsbeleid, en voor het bepalen van de effectiviteit van het huidige drugsbeleid in landen. Tot op heden zijn enquêtes de meest gebruikte onderzoeksmethode. Gebruikelijk is om het onderzoek te richten op een specifieke groep binnen de samenleving, zoals bezoekers van feesten of drugsverslaafden, of op de bevolking in het algemeen. Aanvullende informatie komt van de politie, uit douanerapporten over inbeslagnemingen en uit opname- en medische data van ziekenhuizen.

Onderzoek van riolen in steden geeft zeer accurate en betrouwbare gegevens over de in totaal gebruikte drugs. De methode wint dan ook snel terrein. De huidige onderzoeksmethode is in 2012 in verschillende Europese en Amerikaanse steden toegepast. In Nederland heeft KWR samen met het RIVM in 2009 en met de UvA in 2010 ook al onderzoek gedaan in Nederlandse steden en op Schiphol naar een uitgebreidere set illegale drugs en afbraakproducten. Het meest aangetroffen werden amfetamine, cocaïne, cannabis en enkele tranquilizers. Deze methode is overal toepasbaar. Met de juiste financiering kan voor het eerst meer inzicht verkregen worden in de harde feiten omtrent wereldwijd illegaal drugsgebruik.”

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support