De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Psychiatrische patiënten vaker slachtoffer dan dader van geweld

Amsterdam, donderdag 5 juli 2012

Psychiatrische patiënten zijn vaker slachtoffer dan dader van geweld. Een nieuw gegeven waar hulpverleners iets mee moeten. Door de vaak complexe leefwereld van deze kwetsbare groep liggen oplossingen niet voor het grijpen. Maar met gezond verstand en ‘gewoon goed hulpverlenerschap’ is al veel te bereiken.

Vier deelonderzoeken bevat het programma ‘Geweld tegen psychiatrische patiënten’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Opgeteld laten de resultaten een verontrustend beeld zien: psychiatrische patiënten zijn vaker dan de gemiddelde Nederlander slachtoffer van geweld, ze zijn vaker slachtoffer dan dader, het geweld vindt meestal thuis plaats, veel hulpverleners hebben niet in de gaten dat er iets ernstigs aan de hand is en patiënten zelf durven er nauwelijks over te praten.

Interviews
‘De onderzochte groep omvat mensen met ernstige psychiatrische problemen die veelal ambulante hulp krijgen. Ze wonen zelfstandig of in een beschermende woonvorm`, licht prof. dr. Jaap van Weeghel toe. Hij is projectleider van het deelonderzoek van de Universiteit van Tilburg, dat 23 diepte-interviews met patiënten en 45 gesprekken met hulpverleners en het sociale netwerk van de patiënten analyseerde. In de andere deelprojecten werden steekproeven gehouden onder circa 2000 patiënten.

Eyeopener
Eind mei presenteerden de onderzoekers hun bevindingen. Dat psychiatrische patiënten vaker slachtoffer dan dader van geweld zijn, vindt Jaap van Weeghel de belangrijkste eyeopener. Lange tijd bestond immers het tegenovergestelde beeld. Tegelijkertijd stelt hij vast dat slachtofferschap lastig aan te pakken is. ‘Het is vaak ingebakken in het leven van patiënten. Mishandeling of diefstal voelen ze niet als iets dat hen zomaar overkomt. Het maakt onderdeel uit van een vaak problematisch bestaan, waarin bijvoorbeeld ook werkloosheid, armoede, verslaving en ernstige symptomen van de ziekte een rol spelen.’ 

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support