De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Onderzoek depressie en pijn

Amsterdam, maandag 21 mei 2012

Het Trimbos-instituut is in samenwerking met Arkin/PuntP, GGz Breburg en GGz inGeest/VuMn gestart met een onderzoek naar de behandeling van (sub)chronische pijnklachten bij depressieve mensen. 

Patiënten die zowel depressief zijn als pijnklachten hebben kunnen in aanmerking komen om deel te nemen aan dit onderzoek

Collaborative care is toegespitst op de individuele patiënt en omvat een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen. In dit onderzoek zijn dat de patiënt, een SPV`er, een psychiater, een psychosomatische fysiotherapeut en de huisarts. De behandeling is gericht op het sturen van de klachten van de patiënt door het geven van gestructureerde en systematische interventies, waarbij rekening wordt gehouden met de samenhang van lichaam en geest.

In het onderzoek worden drie behandelingen met elkaar vergeleken op (kosten)effectiviteit: 1) Collaborative Care plus een antidepressivum en pijnmedicatie; 2) Collaborative Care plus een placebo en pijnmedicatie en 3) de derde behandeling bestaat uit alleen een antidepressivum, waarin de patiënt wel wordt begeleid door een psychiater.

Consultation letter
De duur van de behandeling is drie maanden. Na deze drie maanden wordt nagegaan of de patiënt terugverwezen kan worden naar de huisarts, of een vervolgtraject in de tweede lijn nodig heeft. Bij terugverwijzing naar de huisarts ontvangt de huisarts een consultation letter. Deze brief bevat informatie met de klachten van de patiënt, welke behandeling de patiënt heeft ontvangen en een advies aan de huisarts hoe de patiënt verder te behandelen, ook wat betreft de medicatie. Het doel van een consultation letter is een gezamenlijke basis voor vervolgbehandeling in de eerste lijn te creëren waar huisarts en patiënt mee verder kunnen en waar inadequate medische consumptie zoveel mogelijk wordt voorkómen.

Welke patiënten komen in aanmerking? Patiënten die zowel depressief zijn als pijnklachten hebben kunnen in aanmerking komen om deel te nemen aan dit onderzoek. Het maakt daarbij niet uit of de pijn wordt veroorzaakt door een bekende lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld artrose, of niet.

Deze patiënten kunnen door de huisarts worden doorverwezen naar één van de volgende deelnemende GGz instellingen:
Amsterdam:
Arkin (PuntP), afdeling Volwassenen, Strekkerweg 77, tel nr. (020) 590 53 00
GGz inGeest, Polikliniek Psychosomatiek, Osdorpplein 880, tel nr. (020) 788 45 71

Tilburg:
GGz Breburg, Centrum voor Lichaam, Geest en Gezondheid, Lage Witsiebaan 4, 
tel nr (088) 016 15 55

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support