De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

NKOP Award voor team palliatieve zorg van GGz Centraal

Amsterdam, woensdag 5 december 2012

Op het NKOP congres `State of the art Ouderenpsychiatrie, een update`is de eerste NKOP Award uitgereikt aan het team palliatieve zorg van het programma Ouderenpsychiatrie & Somatiek van GGz Centraal. Wubbien Wesselink, hoofdbehandelaar van het programma, nam de prijs in ontvangst.

Menswaardig sterven 
Centraal bij GGz Centraal staat de gedachte dat iedere patiënt daar moet kunnen sterven waar hij geleefd heeft. Wanneer in een afdeling iemand gaat overlijden en de patiënt geeft aan dat hij graag in zijn eigen kamer blijft is dat mogelijk.

Heeft het betreffende multidisciplinaire team weinig of geen ervaring met stervensbegeleiding, dan kan hulp of consultatie ingeroepen worden. Een verpleegkundig specialist ggz, een somatisch arts ggz, een ouderenpsychiater, een vrijwilliger, of voor welke discipline er een vraag ligt is dan beschikbaar om hulp te bieden of advies te geven.

Stervensbegeleiding op palliatieve unit 
Niet elke patiënt die stervend is wordt opgenomen op de palliatieve unit. Door de ambulantisering wonen patiënten thuis of in beschermde woonvormen. Thuis, met mantelzorgers die uitgeput zijn, of in de woonvormen, waar niet 24 uur een professional aanwezig is, kan soms geen goede stervensbegeleiding gegeven worden.

Patiënten in hun laatste fase met psychiatrische symptomen worden nogal eens geweigerd in de reguliere hospices. Voor die patiënten bestaat de mogelijkheid om op de palliatieve unit te worden opgenomen. Dit geldt ook voor patiënten met een rechterlijke machtiging uit andere GGZ instellingen die niet naar een hospice willen en wel zorg nodig hebben.

Het is bijzonder dat binnen het programma Ouderenpsychiatrie & Somatiek van GGz Centraal deze zorg is ontwikkeld. Met veel inzet en betrokkenheid is er nu voor psychiatrische patiënten in hun laatste levensfase kwalitatief goede zorg die niet onder doet voor de zorg zoals die in een regulier hospice wordt geboden. Lees verder over de unit Palliatieve zorg van GGz Centraal.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support