De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Miljardenverspilling bij hulp aan probleemgezinnen

Amsterdam, zondag 5 augustus 2012

Er wordt jaarlijks 10 miljard euro besteed aan de hulpverlening aan gezinnen met meerdere problemen, maar een kwart daarvan is verspilling. Gezinnen zijn met minder hulpverlening beter af. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarvan een concept in handen is van RTL Nieuws.

De onderzoekers hebben 250 van de 100.000 zogenaamde multiprobleemgezinnen in Nederland doorgelicht. Uit een berekening blijkt dat de hulpverlening gemiddeld 104.000 euro per jaar per gezin kost. De onderzoekers constateren dat de helft van de gezinnen met de helft minder hulpverleningsinstanties kan.

Besparing van miljarden
Met 100.000 multiprobleemgezinnen, die allemaal ruim een ton per jaar kosten, kom je in totaal op 10 miljard euro per jaar", zegt Peter Cuyvers die het onderzoek leidt in opdracht van het ministerie, "Als je daar de helft van de helft van kunt besparen, dan kun je zelf de rekensom maken. Dat zijn miljarden euro`s. Miljarden, absoluut."

Tegenwerking en papierwerk voor gezinnen
Vanwege schulden, psychische stoornissen, verslavingen, opvoedingsproblemen zijn bij deze gezinnen veel instanties tegelijk betrokken. Het gaat dan om bijvoorbeeld thuiszorg, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en jeugdzorg. Volgens de onderzoekers werken zij elkaar tegen en zadelen ze de gezinnen met veel papierwerk op. "Die verspilling zit ten eerste in de bureaucratie", zegt Cuyvers, "Het kost al eenderde van het budget, vóórdat de middelen via indicaties zijn toegewezen. Daarna is er gebrek aan samenwerking. Ik hoef u niet te vertellen dat het meer geld kost als 15 hulpverleners hun eigen ding doen, dan dat één iemand dat samen organiseert."

De wanhoop nabij
Volgens de onderzoekers zijn de gezinnen beter af met minder hulpverlening. Dat weet ook René de Jong uit Mijdrecht. Zijn gezin kreeg in 3 jaar tijd met 17 instanties te maken. "Het is vreselijk. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en je komt geen stap verder."

Het ministerie laat weten aan een stelsewijziging te werken waarbij gemeenten voortaan een regierol krijgen.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support