De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Laat je werk los op vakantie

Amsterdam, maandag 6 augustus 2012

Veel werknemers blijven tijdens de vakantie piekeren over werk dat is blijven liggen, werk dat bij terugkomst op ze wacht of collega’s die ze niet goed hebben ingelicht van lopende cases. Met deze tips zijn je werkzorgen binnen no-time verdwenen en kun je van je welverdiende vakantie genieten.

Laat je werk goed geregeld achter
Ook als niemand jouw werk tijdens jouw afwezigheid overneemt, is het raadzaam je werk zo goed mogelijk af te sluiten binnen de mogelijkheden die je hebt. Communiceer duidelijk van wanneer tot wanneer je weg bent, of je telefonisch bereikbaar bent (bij voorkeur niet), wie het aanspreekpunt is tijdens jouw afwezigheid en zorg voor een heldere overdracht. Zo kun je met een geruster hart op vakantie, dan wanneer je bergen werk ontvlucht als je de deur van je werk achter je dicht trekt. Daarnaast geeft het je een fijnere start als je na je vakantie weer aan de slag gaat.

Laat de controle los
Vaak komen werkzorgen van een behoefte aan controle. Je wil een situatie, mensen of zelfs wat er komt in de toekomst beheersen. Wanneer dit soort zorgen op vakantie de kop opsteken, besef dan ten eerste dat de wereld prima blijft ronddraaien zonder jou. En ten tweede dat je sommige dingen niet kunt en ook zou moeten willen controleren. Wanneer je dit accepteert zul je een stuk meer ontspannen aan de rand van het zwembad zitten. 

Onderneem fysieke activiteiten
Je kunt je zorgen over werk proberen weg te stoppen, te rationaliseren of te ordenen door ze op het strand te gaan opschrijven. Maar niets werkt zo goed als een mooie wandeling door de natuur of een stuk mountainbiken door het bos. Dit maakt je hoofd letterlijk leeg. Blijf dus niet te lang hangen in zorgen, maar trek je sportieve schoenen aan en loop die zorgen van je af.

Doe eens bewust niets 
Door de drukte op werk, ben je waarschijnlijk gewend aan de lopende band bezig te zijn. De neiging bij veel mensen is om deze modus in de vakantie door te zetten. Ze vullen hun dagen met stadjes afstruinen waarin ze ieder belangrijk monument willen zien, moeten per se bepaalde boeken gelezen hebben en het vakantiehuis houden ze perfect op orde. Als ze niets doen, bekruipt ze een schuldgevoel. Probeer daarom eens bewust niets te doen, en die schuldgevoelens te laten voor wat ze zijn. Dan pas kom je echt tot ontspanning.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support