De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Aardige Amsterdammer

Amsterdam, vrijdag 20 januari 2012

Op vrijdag 20 januari is een speciaal standbeeld onthuld voor ‘de Aardige Amsterdammer’. Het beeld, een initiatief van de Regenboog Groep, is een eerbetoon aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor kwetsbare stadsgenoten. Het standbeeld staat op het plein voor Droogbak 1, vlak bij het Centraal Station in Amsterdam. Ook werd de aardige Amsterdammer van het jaar bekendgemaakt: Herman Kuijl, die zich al jarenlang als vrijwilliger inzet voor daklozen, verslaafden en andere kwetsbare Amsterdammers.

Aardige Amsterdammer van het jaar
Dit jaar draagt Burgemeester van der Laan namens de Regenboog Groep het standbeeld op aan Herman Kuijl, die daarmee de titel ‘Aardige Amsterdammer van het jaar’ draagt. Tien jaar geleden begon Herman als vrijwilliger bij Blaka Watra, inloophuis voor daklozen en verslaafden. Hier vermaakt hij sinds jaar en dag de dakloze en verslaafde bezoekers. Daarnaast is hij ook buddy voor verschillende kwetsbare stadsgenoten. “Best gek dat ik als aardig bestempeld word voor iets wat ik heel normaal vind. Maar het is wel een hele eer!”, aldus Herman.  

Zeldzaam
Hoe zeldzaam mensen zoals Herman zijn, blijkt uit een experiment dat de Regenboog Groep afgelopen zomer deed. Om erachter te komen hoe Amsterdammers hun stadsgenoten aan de rand van de samenleving behandelen, gingen vier (ex)daklozen, (ex)verslaafden en psychiatrische patiënten de straat op met een verborgen camera. Ze legden vast hoe mensen in de stad op hen reageren. Naar aanleiding van de campagne `Op zoek naar Aardige Amsterdammers` heeft de Regenboog Groep dit standbeeld geïnitieerd. ``Met dit standbeeld zetten we alle Amsterdamse vrijwilligers in het zonnetje. Stuk voor stuk Aardige Amsterdammers die door gewoon aardig te zijn voor anderen, iets heel bijzonders voor de stad doen", aldus Hans Wijnands, directeur van de Regenboog Groep.  

Helpende hand

Het standbeeld komt te staan naast Amsterdam Centraal Station, op het plein bij de Droogbak. Een plek waar van oudsher veel daklozen komen en waar één van Amsterdams bekendste inloophuizen, Blaka Watra, is gevestigd. Het standbeeld is gemaakt door kunstenaars Laszlo Gèleng (Hogeschool voor de Kunsten Rome) en Klaas Hartzema (Gerrit Rietveld), beiden werkzaam als activiteitenbegeleiders bij de Regenboog Groep. Het beeld symboliseert een helpende, uitgestoken hand.

De Regenboog Groep
Stichting de Regenboog Groep is een Amsterdamse vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen met sociale of financiële problemen, voor (ex)dak- en thuislozen, (ex)verslaafden en voor mensen met psychiatrische klachten. Vanuit inloophuizen zorgt de Regenboog Groep voor opvang, hulpverlening, zinvolle dagbesteding en werk. Met behulp van buddy`s en maatjesprojecten wordt isolement voorkomen en een actieve deelname aan de maatschappij ondersteund. 

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support