De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Participatiemysterie ontrafeld!

Amsterdam, maandag 21 november 2011

Het Participatiemysterie

Wat is er eigenlijk nodig voor een succesvol participatieproject? Stichting de Omslag ging op zoek naar de beste participatieprojecten en schreef een praktijkgids voor mensen die een succesvol participatieproject willen opzetten. De volgende organisaties vielen in de prijzen: Het Ronald McDonald Centre (categorie Leren), Specialisterren (categorie Werken) en Atelier K&K (Categorie Doen)

Door een financiële bijdrage door het Fonds Psychische Gezondheid konden het projectteam van de Participatieformule van start gaan met het ontraadselen van het mysterie van succesvolle participatie. In heel Nederland ontstond een ware zoektocht naar participatieprojecten in de categorieën leren, werken en doen. Er werden maar liefst 135 projecten aangemeld.  Naast selectiecriteria als ondernemerschap, cliëntenparticipatie, duurzaamheid en leiderschap keek het projectteam ook hoe verrassend een project was. Welk project heeft nou echt een bijzonder concept dat werkt? Er bleven 35 projecten over waarvan er uiteindelijk 10 zijn bezocht. Op de website www.participatiegids.nl die tijdens de markt werd gelanceerd staan deze 10 genomineerden uitgebreid beschreven evenals een zesstappenplan voor het opzetten van een succesvol participatieproject.  

Winnaars beste participatieproject 2011 In de categorie ‘leren’ werd het Ronald McDonald Centre uit Amsterdam uitgeroepen tot winnaar. Dit bijzondere leerwerkproject voor jongeren met een licht verstandelijke handicap werd door de jury met name geprezen vanwege de succesvolle samenwerking tussen werken (het Ronald McDonald Centre), leren (ROC van Amsterdam) en coachen (De Werkmeester). Een formule die overdraagbaar is naar elders in Nederland. Paul Erdhuizen, de manager van dit leerwerkbedrijf, reageert enthousiast op de prijs. “Dit is een geweldige stimulans om door te gaan. En door zijn aanwezigheid bij de uitreiking maakte onze voorzitter van de Raad van Bestuur, de heer de Jaeger, het statement dat dit soort onderwijs heel belangrijk is.”

In de categorie ‘werken’ mocht Specialisterren uit Utrecht de prijs, bestaande uit een trofee en een cheque van 500 euro, in ontvangst nemen. Deze sociale firma is een initiatief van twee bijzondere vaders met een ICT achtergrond die beiden een kind hebben met autisme. Het is een onderneming waar mensen met autisme in een stressluwe en prikkelarme omgeving software testen. “Deze prijs”, vertelt oprichter en directeur Sjoerd van der Maaden, “is voor ons een erkenning van het bestaansrecht van sociale firma’s en levert positieve aandacht op.”  Specialisterren ontving de prijs met name vanwege het innovatieve en duurzame verdienmodel. In de categorie ‘doen’ viel Atelier K&K uit Amsterdam in de prijzen. Het project is een goed voorbeeld van welzijn nieuwe stijl aldus de jury. Het verbindt kansarme en kansrijke bewoners met elkaar door het organiseren van projecten en activiteiten in de buurt. Het atelier is opgezet vanuit de Wijkaanpak, werkt samen met HVO-Querido en versterkt talenten in de buurt. Mieke Maes heeft dit project in de Indische buurt opgezet: “Ik geloof dat het in een buurt heel belangrijk is dat de gemeenschap gelukkiger wordt.”

Meer informatie over deze winnaars en de andere zeven genomineerden is te vinden op www.participatiegids.nl.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support