De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Een goede buur...

Amsterdam, donderdag 18 augustus 2011

Buurtbemiddeling

Door de toenemende individualisering en multiculturalisering van de samenleving leeft iedereen steeds meer op zichzelf en is er weinig contact met de buren. Beterburen stimuleert de zelfredzaamheid van mensen in een buurt en spoort hen aan om conflicten te voorkomen en zelf op te lossen met behulp van buurtbemiddelaars.

Woont u in Amsterdam West en heeft u een conflict met uw buren? Of heeft u interesse in vrijwilligerswerk als buurtbemiddelaar? Neem dan contact opnemen met Beterburen.

Een lastige buur kan voor veel problemen zorgen. Problemen zoals ruzie over lawaaioverlast, rommel op de trap of ander leed dat niet door de politie (of een andere instantie) opgelost kan worden. In veel gevallen lopen emoties bij beide partijen hoog op. Men is dan niet meer in staat elkaar aan te spreken en de problemen onderling op te lossen.

Beterburen biedt dan uitkomst door bemiddelaars uit de eigen buurt te laten bemiddelen. Omdat bemiddelen nogal wat vaardigheden en talenten vereist, biedt Beterburen geschikte buurtbewoners een professionele opleiding aan. Zodra de buurtbemiddelaars aan de slag zijn krijgen ze begeleiding en ondersteuning van Beterburen. Buurtbemiddeling is gratis en de bemiddelaars zijn onafhankelijke vrijwilligers.

Onbegrip en angst
Conflicten in een buurt ondermijnen het gevoel van veilig en prettig samenleven. Onbekend maakt onbemind, beelden en interpretaties over en weer stoken beide partijen op in hun verlangen naar bevestiging en gelijk krijgen. Meestal regeert de angst en wordt er al lang niet meer met elkaar gesproken of naar elkaar geluisterd: ”Met die heks valt niet te praten”. Of:”Die hufter is compleet gestoord en wil mij alleen maar wegpesten”. De bemiddelaars brengen beide partijen bij elkaar en zorgen dat ze hun verhaal kunnen doen en naar elkaar luisteren. De beelden van ‘hufter’ en de ‘heks’ verdwijnen meestal snel naar de achtergrond. Vaak is de werkelijkheid van één van de partijen volkomen onbekend voor de ander.

Hiervan kennis nemen en naar elkaar luisteren verminderd de angst, zodat er concrete afspraken kunnen worden gemaakt om het conflict op te lossen. Want uiteindelijk zit niemand op ruzie te wachten en al helemaal niet met de buren.  

Buurtbemiddelaar
Woont u in West en heeft u een conflict met uw buren? Maar wilt u gewoon prettig naast elkaar wonen? Of heeft u interesse in vrijwilligerswerk als buurtbemiddelaar? Neem dan contact op met Beterburen.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support