De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Amsterdamse Participatiemarkt

Amsterdam, vrijdag 19 november 2010

Eerste lustrum Participatiemarkt sfeervol en informatief

Op 18 november organiseerde De Omslag voor de vijfde maal de Amsterdamse Participatiemarkt. In een sfeervolle Meervaart kwamen ruim 1500 bezoekers langs om zich te oriënteren op het gevarieerde aanbod van projecten en activiteiten op het gebied van activering en maatschappelijke participatie.

Opening
De markt werd geopend door de wethouders Andrée van Es (werk, inkomen en participatie) en Eric van der Burg (zorg en welzijn). Beiden benadrukten het belang van activering en participatie. “De gemeente Amsterdam vindt het nog steeds belangrijk dat iedereen meedoet. Door de bezuinigingen zullen we de komende jaren alleen meer moeten doen met minder middelen. We zullen het met elkaar daarom deels anders moeten gaan organiseren, met meer inzet en creativiteit. Daarbij vragen we van alle Amsterdammers een actieve opstelling.”  De wethouders lieten weten met name in te zetten op die mensen die vooruitzicht hebben op betaald werk en ook de meest kwetsbare doelgroepen te blijven stimuleren in hun deelname aan dagactiviteiten. Toegankelijk welzijnswerk wordt een opgave voor de verschillende Amsterdamse stadsdelen, organisaties en verenigingen. De mensen die er gebruik van willen maken zullen zelf meer moeten gaan doen, aldus beide wethouders. Na hun speech openden ze  de markt door een startsein te geven voor de tafeltenniscompetitie en de kookwedstrijd. Exact half elf kon Andrée van Es de eerste fiets aan de honderdste bezoeker overhandigen.
Cabaretduo Speelman en Speelman nam het stokje over en bracht een paar mooie nummers ten gehore waaronder het liedje ‘iedereen heeft iemand nodig in een wereld vol van steen’.

Rondje markt
Op de markt viel er weer van alles te beleven en te zien. Er waren heel veel workshops  zoals film maken, koken en sieraden maken. Bij Desycle in inloophuis Makom is Johnny vrijwel iedere ochtend te vinden voor het maken van sieraden. “Ik moet niet teveel thuis zitten. Ik heb regelmaat en structuur nodig anders grijp ik misschien weer naar de fles.” Tijdens de markt laat hij trots met een paar collega’s zien hoe ze van lege plastic koffiezakken prachtige oorbellen, tasjes, riemen, armbanden, kettingen en sleutelhangers maken. “Je moet er wel geduld voor hebben”, weet Johnny te vertellen. Iets verder op treffen we de kapperszaak van Jellinek en de beautysalon van Actenz. Degenen die dat willen kunnen daar een metamorfose ondergaan en die voor en na laten fotograferen. “Ik hoef niet hoor”, zegt Adry lachend. Ze drinkt even een kopje koffie in de salon omdat ze wel gebruik maakt van andere activiteiten van Actenz, onderdeel van GGZ inGeest. “Na mijn hersentumor en een depressie die daarop volgde, ben ik dankzij de activiteiten die Actenz organiseert weer opgeknapt. Door de praatgroep, de krantengroep en de bewegingsclub heb ik er weer zin in.” Behalve workshops waren er ook weer heel veel stands boordevol informatie over projecten voor mensen die actief willen worden. Meteen voorbij de trap op de eerste verdieping stond de kraam van inkr8 dat mensen opleidt tot buurtkrachten. Paul:”Ik sta weleens bij een banenbeurs, maar dit vind ik tien keer leuker. Iedereen is zo betrokken en geïnteresseerd. Een verademing gewoon en zeer aansprekend georganiseerd.”

Kookwedstrijd
In de kookhoek startte om 11.00 uur startte de kookwedstrijd onder leiding van chef-kok Ben van Beurten. Maar liefst negen teams bonden de strijd tegen elkaar aan. In de eerste ronde kregen ze de opdracht het lekkerste, mooiste en origineelste broodje te bereiden. Vijf teams gingen door naar de finale waarin ze met een mysterybox vol groenten een salade moesten klaarmaken. Uiteindelijk ging de eerste prijs naar het team van DAC Wingerdweg van Cordaan. Het team van De Regenboog Groep werd tweede en Kwekerij Osdorp derde.
Sponsoren van de kookwedstrijd waren biologische groothandel De Nieuwe Band, Eriks Delicatessen, kwekerij Osdorp, chocoladetempel Unlimited Delicious en Kookboek van het Jaar.

Conferentie
Parallel aan de markt organiseerde De Omslag dit jaar in samenwerking met Reed Business Events en samenwerkingsverband PART020  van 09.00 tot 16.00 uur het congres ‘Sociale media in de gezondheidszorg: doorbreek het isolement van uw cliënt’. Ruim 120 professionals gingen in De Meervaart de discussie aan over de rol die sociale media kunnen spelen in de GGZ en de ouderenzorg. 

Participatiekaart Nieuw-West
Om half twee was het tijd voor de lancering van de digitale participatiekaart van stadsdeel Nieuw-West. Stadsdeelwethouder Jesse Bos introduceerde deze website die tot stand is gekomen in samenwerking met Dienst Werk en Inkomen, de Vrijwilligers Centrale Amsterdam en De Omslag. De site nieuwwest.amsterdam.nl/meedoen is gekoppeld aan jekuntmeer.nl en bevat bijna alle activiteiten die in het stadsdeel worden georganiseerd voor mensen die willen participeren.

De Amsterdamse Participatiemarkt 2010 werd mede mogelijk gemaakt door Dienst Werk en Inkomen en Dienst Wonen, Zorg en Samenleven van de gemeente Amsterdam, stadsdeel Nieuw-West en Agis Zorgverzekeringen.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support