De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Zwervende Spitsen, nu in de winkel!

Amsterdam, donderdag 3 september 2009

Mariëlle van Bussel (1971) is freelance journalist, met een bijzondere belangstelling voor sport en de zelfkant van de maatschappij. Vanaf morgen, 4 september, ligt haar nieuwe boek "Zwervende Spitsen" in de winkel. 

Van dakloze tot topvoetballer
Ze begonnen met een paar oude voetbalschoenen in een plastic tas, ze eindigden als topvoetballer op het WK in Australië. Dak- en thuislozen uit het hele land spelen sinds de lente van 2008 een straatvoetbalcompetitie. Voetbal als middel om daklozen een nieuwe toekomst te bieden.

Mariëlle van Bussel volgde de voetballers op de voet. Niet alleen op het veld, maar ook in hun dagelijks leven. Ze zag emoties in razend tempo veranderen, de moeite om het strakke trainingsschema vol te houden, het egoïsme van de straat dat hoogtij viert. Maar ook het toenemende zelfvertrouwen, de wil om nu écht iets van het leven te gaan maken.
Dit persoonlijke verslag van de aangrijpende belevenissen van deze bijzondere voetballers leest als een roman.


Fragment uit het boek:
Ze zijn met z’n achten. De blauwe trainingspakken van Oranje, het KNVB-logo op de borst. Op Schiphol waren ze nog wat ongedurig, een enkeling zenuwachtig. Nog nooit gevlogen, of bang hoe het lijf zou reageren zonder sigaretten, veertien uur lang. Bij de douane stonden tv-camera’s, reizigers vroegen zich hardop af of het Nederlands elftal hier liep. Nee, dan zouden het er veel meer moeten zijn dan acht. Dan maar de directe vraag: wie zijn jullie eigenlijk? ‘We vertegenwoordigen Nederland tijdens het WK straatvoetbal in Australië,’ zei de een bedekt. `Het WK daklozenvoetbal,’ zei een ander. ‘Uhm, ex-daklozen,’ mompelde hij er snel achteraan. ‘World Homeless Cup,’ aldus de volgende zonder blikken of blozen.

Het boek is tevens te bestellen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Zwervende Spitsen
ISBN: 978 90 468 0631 9
www.nieuwamsterdam.nl


Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support