De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Daklozencamping geeft mensen rust

Amsterdam, maandag 15 juni 2009

Tekst: het Parool Foto: Peter Elenbaas

Er moet in Amsterdam een camping komen voor daklozen die opvanghuizen mijden en overlast veroorzaken op straat. Het gaat om een `buitenwoonplek` voor mannen en vrouwen die niet in een opvang willen en rondzwerven door de stad, meldt initiatiefnemer Mariska Putters van het Straatpastoraat, onderdeel van de Protestantse Diaconie Amsterdam.

Het Straatpastoraat en vijf andere hulpverleningsinstanties die werken met daklozen, pleiten voor zo`n camping in een plan dat overmorgen, op de jaarlijkse Daklozendag, gepresenteerd wordt.

In Amsterdam leeft een groep van ongeveer twintig mensen op straat die opvanghuizen mijden. Ze kunnen of willen niet aan de regels van de verschillende huizen voldoen en weigeren er te wonen.

Deze mensen slapen in parken en bossen in provisorische hutten en tenten. Dit mag niet, en daarom worden ze vaak verdreven door de politie en omwonenden.

Putters denkt dat ze iets aan hun situatie kan doen: ``Een daklozencamping biedt uitkomst. Het moet een plek worden die door de daklozen zelf kan worden beheerd. Een plek waar niet het recht van de sterkste geldt en waar hulpverleners toegang hebben.`` De daklozen zelf staan positief tegenover de plannen, zolang ze het zelf kunnen beheren.

Als de gemeente met het plan instemt, streven de instellingen ernaar om de daklozencamping volgend jaar te openen. Er zijn verschillende plekken waar de woonplek zou kunnen komen, denken de initiatiefnemers. Bijvoorbeeld op braakliggende terreinen in stadsdeel Westerpark of Zeeburg. (HET PAROOL)

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support