De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

zwembegeleiders gezocht

Cormeta

Amsterdam, maandag 31 augustus 2020

Voor veel blinden en slechtzienden is het niet mogelijk om individueel buitenshuis actief te bewegen. Cormeta is een sportvereniging voor visueel gehandicapten die dit met hulp van vrijwilligers mogelijk maakt. De vereniging organiseert onder andere dat zij onder begeleiding lekker kunnen zwemmen. En zijn nu op zoek naar zwembegeleiders. Iets voor jou? 

Cormeta is op zoek naar vrijwilligers die ze daarbij terzijde kunnen staan. De enthousiaste zwemgroep is iedere zaterdag, met uitzondering van de zomer- en kerstvakantie, van 8 tot 9 uur in zwembad De Meerkamp aan de Van der Hooplaan 239 in Amstelveen te vinden. De groep heeft dan het wedstrijdbad voor zich alleen. Bij dat zwemmen is toezicht verplicht. De toezichthouders moeten in geval van nood in het water kunnen springen om iemand te redden. Doordat er in het zwembad steeds meer veiligheidseisen van kracht worden en er 1 vrijwilliger ernstig ziek is, is de vereniging opnieuw genoodzaakt vrijwilligers te zoeken.

Dat is natuurlijk wel een heel bijzondere oproep en daarom vroeg de redactie wat meer informatie op bij de organisatie.

gezelligheid en humor
Mirjam is betrokken secretaris bij de organisatie en vertelt: "Het is leuk om bij onze zwemgroep vrijwilliger te zijn, omdat de groep erg divers en gezellig is. Niemand is zielig en de meeste slaan zich er met (cynische) humor doorheen. Iedereen heeft belangstelling voor elkaar en het omgaan met visueel gehandicapten geeft je als vrijwilliger een andere kijk op je eigen leven."
Mirjam vertelt door: "De zwemmers waarderen het enorm dat je het sporten en het onderling contact voor hen mogelijk maakt. De zwemgroep heeft op dit moment twaalf leden, variërend in leeftijd van 10 tot in de 80, en daar komen er waarschijnlijk binnenkort nog twee bij. De meesten komen uit Amstelveen of Amsterdam maar er is ook een zwemmer uit Abcoude bij. 

pannenkoeken en herten
"Het is een groep die elkaar ook ziet op verjaardagen of soms andere activiteiten doet. De groep viert altijd verjaardagen waarbij voor elkaar wordt gezongen en we hebben weleens pannenkoeken gegeten na een boswandeling." Er was eens een echtpaar vrijwilliger bij onze organisatie die een strandhuisje hadden waar we te gast waren. Op die dag kregen we een presentatie van een duinwachter over herten, is er gezamenlijk gewandeld en tot slot was er een prima verzorgde BBQ", gaat Mirjam door. Dat klinkt goed! 

coronamaatregelen
Mirjam vertelt dat het sinds de corona wel wat anders is: "De maatregelen die in verband met corona getroffen worden maken het voor onze groep niet makkelijker om naar het zwembad te gaan. We moeten er via andere routes in en uit, mogen onze kleding niet in de kleedhokjes laten hangen maar moeten die meenemen naar het bad en we dienen buiten het water anderhalve meter afstand tot elkaar te houden terwijl veel van ons de anderen nauwelijks of niet kunnen zien. Normaal kunnen we ons voor een groot deel zelf redden, maar nu we via andere routes moeten en we tassen met kleding moeten meenemen is er wel begeleiding nodig." 
Dat maakt het wel wat lastiger maar niet onmogelijk. Mirjam voegt daar nog aan toe: "Knelpunt daarbij is wel dat een aantal vrijwilligers je nu vanwege de corona niet wil begeleiden door je vast te pakken." 

wat heb je nodig?
De belangrijkste eis is dat de vrijwilliger een EHBO-diploma heeft of bereid is dat (op kosten van de vereniging) te halen of te actualiseren. Daarna dient ook nog een korte cursus ‘Reddend zwemmen voor zwembaden” doorlopen te worden. Ook deze wordt uiteraard door Cormeta bekostigd. Het zou helemaal fijn zijn als er nieuwe vrijwilliger gevonden wordt die ook bevoegd is om zwemles te geven.

vragen of gelijk aanmelden
Zie ook eens dit project waar ze een oproep doen om de groep te begeleiden. Iets voor jou dit actieve vrijwilligerswerk en wil je eens komen kijk en proberen? Of heb je eerst nog vragen? Mail of bel dan naar de secretaris van de vereniging: Mirjam van Wijk. De contactgegevens zijn: secretaris@cormeta.nl of telefoon 020 – 6475241. 

Ze kijken nu al uit naar je komst!

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support