De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Sign Language Coffee Bar brengt bedrijven en doven samen

Ctalents

Amsterdam, dinsdag 18 december 2018

Op je wenken bediend worden, wie wil dit nu niet? Het kan in de Sign Language Coffee Bar van Ctalents. In deze koffiebar kun je je koffie in gebarentaal bestellen. Voor opdrachtgevers in de Randstad zoekt Ctalents dove en slechthorende barista`s.

De Sign Language Coffee Bar is een initiatief van Sandra Ballij en Bas de Ruiter. Ze zijn deze bar oorspronkelijk begonnen aan de Amsteldijk, maar deze locatie is inmiddels gesloten. `We zagen namelijk dat het concept succesvoller is als we inpandig zijn`, vertelt Maaike Landman, manager bij Ctalents. `We zitten met deze bar daarom bij bedrijven intern.` (Foto: Maaike Landman)

Huidige opdrachtgevers van de Sign Language Coffee Bar zijn bijvoorbeeld ABN AMRO, Rabobank, Alliander en Hogeschool Utrecht. Ook lopen er twee proefprojecten met deze koffiebar bij Vodafone op Hoog Catharijne in Utrecht en bij Tele2 in Amsterdam. Landman: `En we zijn op dit moment met andere potentiële klanten in gesprek.` De koffiebar wordt ook ingezet bij evenementen, zoals op een teamdag, congres of een bijeenkomst.

Koffie bestellen via een touchscreen
Een kopje koffie bestellen bij de barista van een Sign Language Coffee Bar verloopt anders dan je gewend bent. `Stel, je wilt een cappuccino`, legt Landman uit. `Dan loop je naar het scherm toe en druk je op het knopje voor de cappuccino. Op het scherm zie je dan een filmpje met welk gebaar daarbij hoort. Vervolgens loop je naar de barista toe en bestel je je cappuccino in gebarentaal.` Het touchscreen is volgens haar noodzakelijk: `Anders is het moeilijk om met elkaar te communiceren.`

Klanten reageren volgens haar enthousiast op dit concept. ‘Aanvankelijk vinden ze het vaak spannend om via gebarentaal te bestellen.’ Lachend: `Als ze merken dat het goed gaat, raken ze enthousiast en bestellen ze moeilijkere koffies, zoals een latte met sojamelk.` Ook de barista`s zelf vinden het werk leuk. `Ze zijn blij dat ze aan het werk kunnen. Door dit werk kruipen ze vaak uit hun schulp en krijgen ze meer zelfvertrouwen. In het begin zie je dat de meesten het enorm spannend vinden om dit werk te doen, maar dat ze inmiddels een soort van manager van de bar zijn.`

Missie Ctalents: meer werk voor mensen met een zintuiglijke kwetsbaarheid
Ctalents is een sociale onderneming die starters die doof, slechthorend, blind of slechtziend zijn, helpt om betaald werk te vinden. Tien jaar geleden werd deze opgericht door Sandra Ballij en Bas de Ruiter, omdat zij iets voor mensen met een zintuiglijke kwetsbaarheid willen betekenen. Landman: `Zij zagen dat de werkloosheid onder deze doelgroep erg hoog is. Die is ongeveer 70%. Onze missie is om dit percentage te verlagen naar 20%. Het zijn mensen die met een beetje hulp wél aan een baan komen en vaak ook nog eens hoogopgeleid zijn. Via Ctalents komen ze aan het werk en maken we de wereld op deze manier een beetje mooier.`

Voorwaarden voor de barista-vacature
Voor deze vacature hoef je geen ervaring als barista te hebben. `Je moet het vooral leuk vinden om mensen te bedienen en verschillende soorten koffie te maken`, vertelt Landman. Voordat je bij een opdrachtgever aan de slag gaat, volg je eerst een interne basistraining van 1 à 2 dagen bij een trainer en ervaren barista van Ctalents. Ben je eenmaal aan de slag, dan krijg je tussendoor een opfristraining. Ook wordt er een latte art-training ontwikkeld, waarbij je figuurtjes op koffie leert maken. Kortom, als barista bij Ctalents ben je nooit uitgeleerd.

Pak je kans en solliciteer!
Ben je na het lezen van dit bericht enthousiast geraakt en ben je doof of slechthorend? Pak dan je kans en solliciteer dan door een mail met je cv te sturen naar Maaike Landman: maaike@signlanguagecoffeebar.nl. Bekijk voor meer informatie de vacature `barista`s gezocht` op deze website.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support