Activiteiten kunnen mogelijk door de corona maatregelen tijdelijk zijn aangepast.
Neem contact op met de organisatie om er zeker van te zijn dat de activiteit plaatsvindt.

De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Zo participeer ik!

Amsterdam, donderdag 19 februari 2015

Mireille (41) heeft een licht verstandelijke beperking. Dit werd haar lang geleden duidelijk tijdens haar eerste stage. Hierdoor begrijpt ze sommige zaken niet en kan ze gauw emotioneel en boos raken. Een reguliere baan zat er voor haar niet in. Maar voor Mireille was dat geen reden om stil te zitten. Noem een sociale activiteit in de stad, en Mireille heeft er wel eens gewerkt of geholpen. Van kinderboerderij tot het trammuseum.

“Twintig jaar geleden begon ik als vrijwilliger bij verzorgingshuis Nieuw Vredenburgh. En dat doe ik nu nog steeds. Eén dag in de week help ik daar mee op de afdeling van dementerende ouderen. Dan kook of bak ik, of ik verzorg dan een filmmiddag. En twee keer per jaar help ik mee op de rommelmarkt.

In Badhuis en Sauna Da Costa ben ik eens per twee weken manusje van alles. Schoonmaken, mensen inschrijven, sapjes en broodjes maken. Ik doe daar van alles. Al jaren.
Bij ‘van de Kook’, help ik al heel lang mee in de keuken, samen met verstandelijk gehandicapten en vrijwilligers. Dit doet ik ook eens in de twee weken.Voor mij is afwisseling in werk en werkplek en het ontmoeten van mensen heel belangrijk. Ik geniet ervan nieuwe mensen te ontmoeten en ik hou ervan nieuwe dingen te doen, dat geeft me een gevoel van leven, dat ik meedoe.

Input voor projecten vanuit eigen perspectief
Meestal word ik gevraagd voor projecten waar ik vanuit mijn ervaring met het omgaan met een verstandelijke beperking, mijn mening kan geven over hoe dingen voor mij zijn.  Zo ben ik al jaren betrokken bij Cliëntenbelang Amsterdam. Via hen ben ik terechtgekomen in de jury van de Amsterdamse Pluim; een jaarlijkse prijs voor sportorganisaties die zich speciaal onderscheiden met een sportaanbod voor mensen met een beperking. Ik kijk dan speciaal hoe deze organisaties zich inzetten voor mensen met een verstandelijke beperking op sportief gebied. Dat gebeurt vaak via enquêtes, maar ik bezoek de organisaties ook.

Sinds kort ben ik gevraagd voor de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) Raad van de Gemeente Amsterdam. Ik vertegenwoordig daar de groep mensen met een verstandelijke beperking. In de wereld van mensen met een verstandelijk beperking ben ik redelijk goed ontwikkeld. Daardoor kan ik aan veel leuke en interessante klussen meedoen. Meestal word ik gevraagd.

Zo ook voor een nieuw project via Prisma, die zich ook inzet voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Kort geleden werd ik gekozen tot voorzitter van het buurtpanel in stadsdeel West. Dat voorzitterschap kreeg ik per ongeluk in mijn schoot geworpen: net toen een bekende langsliep en ik naar haar zwaaide, werd er in de zaal gevraagd wie voorzitter wilde worden. Zo werd ik gekozen! Maar ik doe het graag.Omdat ik te snel ben voor de gehandicapten en te langzaam voor de niet-gehandicapten, voel ik me soms wat eenzaam. Via het project van Prisma hoop ik gelijkgestemden, dus mensen die net zo zijn zoals ik, te ontmoeten.

Leukste activiteit
De evaluaties die ik maak voor Stichting Perspectief, vind ik het leukst om te doen. Wij voeren deze uit bij verschillende zorginstellingen door het hele land. Drie dagen zijn we dan op pad. We nemen veel enquêtes af en voeren vele gesprekken. Tijdens de feedbackbijeenkomsten die daarop volgen proberen we de rode draad eruit te halen. Het is altijd heel intensief, maar wel heel leuk. Je ziet wat van Nederland en ontmoet veel mensen.Ik ontwikkel mijzelf nog steeds. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld via Cliëntenbelang Amsterdam een cursus PowerPoint op de computer. En voor de WMO Raad hebben we laatst een presentatiefilmpje gemaakt. Ik vind het heel leuk, zolang er geen druk op zit.

Naast mijn vrijwilligerswerk ga ik al zeventien jaar naar activiteitencentrum ’t Haventje in Buitenveldert. Eens per week ben ik daar vooral bezig met mijn grote hobby kaarten maken. Ook doen we daar veel spelletjes. Heel gezellig.Het is voor mij heel belangrijk om mee te doen in de maatschappij. Ik zou in de toekomst best een betaald baantje willen hebben in een winkel of zo, maar ik ben wel bang dat dat misschien te zwaar voor me is. Ik ben heel blij met de activiteiten die ik nu doe, ze bieden afwisseling en ik ontmoet veel mensen.

Interview door Ireen van der Lande.

Wil je ook je verhaal met ons delen?  Mail dan naar redactie@jekuntmeer.nl

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support