Activiteiten kunnen mogelijk door de corona maatregelen tijdelijk zijn aangepast.
Neem contact op met de organisatie om er zeker van te zijn dat de activiteit plaatsvindt.

De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Verbeter de communicatie in de wijk

Inkr8

Amsterdam, dinsdag 14 december 2010

HUUR EEN BUURTKRACHT IN!

Buurtkrachten, je komt ze steeds vaker tegen. In het kort gezegd zijn het mensen die in een half jaar zijn opgeleid om voor buurtbewoners aanspreektrainingen te geven. Deze trainingen hebben tot resultaat dat de bewoners via een aantal vaardigheden leren op een prettige manier met elkaar om te gaan en conflicten in de wijk te voorkomen. Vervolgens kan die positieve houding zich als een olievlek over de buurt verspreiden.

Christa is buurtkracht en heeft al verschillende aanspreektrainingen gegeven. “Ik vind het iedere keer weer een uitdaging om bewoners dichter bij elkaar te brengen, om hun communicatievaardigheden te vergroten en hen te leren om verwijten om te zetten in wensen. Verwijten zijn vaak zo nietszeggend terwijl wensen aangeven wat je fijn zou vinden. “

Communicatie

De training bestaat uit vier dagdelen waarin de cursisten via diverse oefeningen en samenspel van elkaar leren hoe ze met elkaar om willen gaan. “Ik doe bijvoorbeeld altijd een oefening waarbij twee mensen ruzie met elkaar mogen maken en twee andere mensen uit de groep helpen hen bij het oplossen van de ruzie. Wat je dan ziet is dat mensen hun verhaal kwijt moeten kunnen. Dat betekent dat de ander moet kunnen luisteren naar wat er aan de hand is en welk gevoel dat geeft. Pas als de communicatie op gang komt, is de oplossing dichtbij. Een luisteroefening is daarom ook onderdeel van de training evenals een foto-oefening. Ik ben steeds weer verrast hoe ieder een eigen verhaal heeft bij de interpretatie van een beeld. In elk afzonderlijk verhaal zit een waarheid. De kunst is om daar wederzijds begrip voor te krijgen.”

Inhuren

Doel van het inhuren van een buurtkracht is dat mensen beter worden in het wonen in een buurt en leren om moeilijke situaties makkelijk te maken. "Maar persoonlijk levert het ook veel op", vertelt Christa. "Je zelfvertrouwen groeit. Het geeft rust en een gevoel van saamhorigheid. En je kunt je enthousiasme op anderen overbrengen."

Lijkt zo’n aanspraaktraining je wel iets en ken je misschien andere mensen die dit zouden willen? De buurtkrachten komen graag een keer vrijblijvend een korte presentatie geven. In Amsterdam zijn er overigens 17 buurten die speciaal budget hebben voor bewonersinitiatieven. Vraag er eens naar bij je stadsdeelkantoor.

Meer informatie

T 0624241492
E workshops@buurtkracht.nl
W www.inkr8.nl

Geïnteresseerd? Bekijk de projecten:

Leer elkaar te begrijpen
Leer elkaar beter te begrijpen

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support