Activiteiten kunnen mogelijk door de corona maatregelen tijdelijk zijn aangepast.
Neem contact op met de organisatie om er zeker van te zijn dat de activiteit plaatsvindt.

De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Mode met een Missie

HVO-Querido

Amsterdam, maandag 8 maart 2010

Bij de Hulpwacht der Brandweer aan het Haarlemmerplein staan er geen brandweerauto’s meer in de kazerne maar naaimachines. Sinds vorig jaar juni is de benedenverdieping omgetoverd tot een modeatelier waar kwetsbare vrouwen onder begeleiding van professionele coupeuses de fijne kneepjes van het naaivak leren.

Op de tafels liggen uitgeknipte patronen, centimeters, klosjes garen en een veelheid aan stoffen. De dames krijgen opdrachten van Stichting Mode met een Missie en werken aan het modelabel Ami-e-toi. De patronen zijn door jonge modeontwerpers gemaakt en in elk kledingstuk is een tweedehands detail verwerkt zoals een stukje kant of een oude knoop. Iedereen verdient namelijk een tweede kans vindt Mode met een Missie. De collectie wordt verkocht in de winkel van Mode met een Missie in Arnhem en de winst gaat weer terug naar de modeateliers.

Ervaring
De ontwerpen zien er gelikt uit. Moet je veel naai-ervaring hebben om hier te kunnen starten? Volgens Titia, één van de vrijwilligsters, niet. “Ik heb vroeger met de hand veel poppenkleertjes gemaakt, maar ik had nooit eerder met een naaimachine gewerkt. Dat leren ze je hier wel vertelt ze lachend.” Hilde is begeleidster van HVO-Querido, de organisatie die in Amsterdam het modeatelier als werkproject in hun aanbod heeft opgenomen. “Voordat mensen hier echt met de collectie aan de slag gaan, proberen ze eerst hun vaardigheden uit op de naaimachine. Ze leren zonder draad stikken op papier en oefenen met verschillende steken. Alle technieken zoals een rits inzetten, knoopsgaten, knopen en paspelzakjes komen uiteindelijk bij elkaar in een zelfgemaakte tas. Als dat goed lukt,  zijn ze klaar voor het echte werk.”

Droom
Voor Titia is een droom in vervulling gegaan. “Dit is wat ik echt wil. Ik heb weer een doel in mijn leven. Een baan die me zelfvertrouwen geeft en werk waardoor ik ooit op een dag zelf kleding kan gaan maken voor familie en vrienden. Mode is mijn passie. Hier kan ik iets doen met mijn talent. Hier maakt het niet uit of de één verder is dan de ander. Hier helpen we elkaar en leren we van elkaar. Ik ben hier helemaal op mijn plek.”

HVO-Querido

Stichting Mode met een Missie heeft inmiddels diverse naaiateliers in Nederland. Samen met HVO-Querido is ook in Amsterdam een atelier gestart. Het modeatelier is alle werkdagen geopend behalve vrijdagmiddag. Er is nog plaats voor nieuwe vrijwilligers. Voor kwetsbare vrouwen uit Amsterdam die belangstelling hebben voor het naaivak.

Informatie
Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met Hilde Appelman of Pien Rietveld, (020) 421 65 42, hilde.appelman@hvoquerido.nl, pien.rietveld@hvoquerido.nl.

Kijk voor meer informatie ook eens op www.hvoquerido.nl, www.modemeteenmissie.nl en www.amietoi.nl.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support