Project uitgelicht archief
- 16-10-2019 Taalcursus voor vrouwen
- 19-09-2019 Creatief met tiffany
- 18-07-2019 Theaterproducties voor acteurs met en zonder een beperking
- 20-06-2019 Sluit je aan bij Het Ankerkoor!
- 16-05-2019 Fietsenstalling beheren in De Hallen
- 25-04-2019 leesbegeleiding geven op basisscholen
- 21-03-2019 Ondersteunende mantelzorg door medisch studenten
- 14-02-2019 Weerbaarheidstraining Weerkracht voor mannen
- 24-01-2019 Een klimpark waar iedereen meedoet
- 18-12-2018 Sign Language Coffee Bar brengt bedrijven en doven samen
Je moet gebruik maken van mogelijkheden zoals Cybersoek
Amsterdam, woensdag 21 mei 2014
Zonder Cybersoek was ik nooit zover gekomen en had ik mij niet zo goed kunnen ontwikkelen.
Cybersoek was de enige plek waar de Indiase Richa heen kon gaan om zichzelf te ontwikkelen. “Ik wilde alles leren en ik heb veel via Cybersoek gekregen. Het is echt belangrijk voor mij.”
Cybersoek
Op deze unieke plek in Oost kunnen buurtbewoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt terecht om te kijken naar leerdoelen en dromen. Cybersoek biedt gereedschap waarmee mensen de wereld weer aankunnen. Heel belangrijk, ook voor de ontwikkeling van Richa.
‘Gevangenis’
Toen Richa (32 jaar) naar Nederland kwam, voelde zij zich enorm opgesloten. Ze verstond niemand, kende de cultuur niet, kon niet zeggen wat ze wilde en zonder haar familie of vrienden om zich heen, voelde zij zich heel kwetsbaar en alleen. “Hoe kon ik naar buiten gaan, ik begreep niets en niemand?” vertelt Richa, die drie jaar geleden India verliet vanwege haar huwelijk met een in Nederland wonende man.
Huwelijk
Twee broers van Richa wonen al veel langer in Nederland. Haar man heeft ze leren kennen via een van hen. Zij kennen elkaar al jaren. “Het is wonderlijk, twee mensen die uit totaal verschillende werelden komen en toch hetzelfde denken”, zegt Richa, wanneer ik haar vraag waarom ze uiteindelijk voor haar man viel. Vier jaar geleden trouwden zij in India.
Juf Richa
In India had Richa een fulltime baan in het onderwijs: “Ik vond het heel leuk om lerares te zijn en ik mis het zeker”, laat Richa weten. Na haar universitaire studie werd ze docent Hindi en Sanskriet en gaf ze een aantal jaar les aan kinderen van vijf tot zestien jaar oud. Werken met kinderen en taal vindt ze heerlijk. Door haar vertrek naar Nederland, om bij haar man te kunnen zijn, moest ze dit opgeven.
Met beste vriendin naar Cybersoek
Vrijwel direct in Nederland aangekomen, ging Richa een Nederlandse taalcursus (NT2) doen. Ze kwam in de klas bij Siham, een jonge Marokkaanse vrouw, inmiddels haar beste vriendin. Via haar kwam Richa in contact met Cybersoek. Al gauw ging ze met Siham mee naar een van de aangeboden programma’s `Breihoek in Cybersoek`: je Nederlands verbeteren terwijl je aan het breien en haken bent.
Studio Werk
Niet veel later kwam Richa, ook via Siham, in contact met Studio Werk: een andere activiteit binnen Cybersoek. Professionele werkcoaches van Studio Werk beantwoorden persoonlijke carrièrevragen en er worden workshops en cursussen aangeboden. Over solliciteren bijvoorbeeld, of ondernemen. Of over netwerken, presenteren of timemanagement.
“Vrijwel alle workshops en cursussen van Studio Werk heb ik gevolgd”, vertelt Richa trots. In Nederland aangekomen, wist ze niet goed wat ze wilde en wat ze zou kunnen doen. Daarom was het was het voor haar een nuttige training. “Ik heb geleerd te zeggen wat ik kan en wat ik wil. Dan begint het te lopen, dan komen de ideeën. Je ziet ook dat je zoveel dingen kunt doen. En als je goed bent in iets, dan moet je geven, toch? Of doorgeven…?”, aldus Richa.
Ontdekkingen
Voor Richa waren sommige dingen vanzelfsprekend, die voor andere niet normaal waren. “Ik kan bijvoorbeeld goed zingen, liedjes en gedichten schrijven. In Hindi, dat wel”, zegt Richa trots. In India had Richa muziekles, waar ze erg van hield. Samen met haar leraar schreef ze vele liedjes. Hij de melodie, zij de tekst.
In Nederland heeft Richa kort geleden een paar keer als gastzangeres in een Indiase band gezongen op een evenement georganiseerd door haar schoonmoeder. “Meestal zing ik zonder muziek op familiefeestjes. Dat is een grote hobby van mij”, vertelt ze met een grote glimlach.
Project ‘Zin in Zorg’
Een ander project waaraan Richa via Cybersoek meewerkte heet ‘Zin in Zorg. Het doel van dit project is om aan anderen te laten zien welk werk je zoal kunt doen in de zorg. “Met onze werkgroep hebben wij de stichting Ondrobong in beeld gebracht. Dat is een soort ontmoetingsplek in de wijk. Ik heb een werknemer geïnterviewd”, legt Richa uit. “Dat hebben we gefilmd en vervolgens het ge-edit. Tot slot hebben we het op de website van Cybersoek geplaatst”. Een leerzaam project volgens Richa. “Alles was nieuw voor ons”, vertelt ze enthousiast. “Ik heb voor het eerst geïnterviewd en ik heb geleerd hoe ik van veel beeldmateriaal een kort filmpje kan maken. Dat is echt heel leuk”.
Nieuwe cursus om kansen op werk te vergroten
Richa wil graag aan het werk in de nabije toekomst. Via een kennis van haar taalklas die ook bij Cybersoek actief is, kwam Richa terecht bij een andere opleiding: World Smart College Taal. Deze zes maanden durende opleiding moet de kansen van de deelnemers op de arbeidsmarkt vergroten. Naast aandacht voor de Nederlandse taal wordt er ook gewerkt aan zakelijk communiceren, netwerken, het werken met Officeprogramma’s, IT en marketing. Ook gaan de deelnemers op stage bij een bedrijf.
“Zonder Cybersoek was ik nooit zover gekomen en had ik mij niet zo goed kunnen ontwikkelen”, laat ze weten. Richa, die zich tegenwoordig, voorzichtig, bedachtzaam, maar al heel behoorlijk verstaanbaar kan maken in het Nederlands, vertelt: “Ik heb me slechts twee maanden opgesloten gevoeld toen ik naar Nederland kwam. Ik weet dat er in Nederland vrouwen zijn die dit al twintig jaar of zelfs langer meemaken, dat moet vreselijk zijn en het kán doorbroken worden door naar plaatsen te gaan als Cybersoek”.
Tekst: Ireen van der Lande
Fotografie: BM Fotografie
Project uitgelicht archief
- 16-10-2019 Taalcursus voor vrouwen
- 19-09-2019 Creatief met tiffany
- 18-07-2019 Theaterproducties voor acteurs met en zonder een beperking
- 20-06-2019 Sluit je aan bij Het Ankerkoor!
- 16-05-2019 Fietsenstalling beheren in De Hallen
- 25-04-2019 leesbegeleiding geven op basisscholen
- 21-03-2019 Ondersteunende mantelzorg door medisch studenten
- 14-02-2019 Weerbaarheidstraining Weerkracht voor mannen
- 24-01-2019 Een klimpark waar iedereen meedoet
- 18-12-2018 Sign Language Coffee Bar brengt bedrijven en doven samen