De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

erkende praktijkopleiding woonhulp

Cordaan

Amsterdam, woensdag 30 juni 2021

Zorgorganisatie Cordaan heeft sinds enkele jaren de erkende opleiding Woonhulp binnen de organisatie ontwikkeld. En met succes; de redactie van Jekuntmeer.nl mocht deze week aanwezig zijn bij de uitreiking van maar liefst 12 kandidaten die geslaagd waren voor 1 of meer onderdelen van de opleiding. Eén van de gelukkige geslaagde kandidaten, vertelt ons meer over deze bijzondere praktijk-leeropleiding.

Irene (dit is niet haar echte naam, op verzoek is dit aangepast) is samen met haar docent van een praktijkschool in Amsterdam West gaan bekijken wat ze wilde doen en leren. En wat bij haar zou passen. Irene wilde altijd al in de zorg werken en zo kwamen ze uit op de opleiding Woonhulp. In september 2019 is ze begonnen met de opleiding. "Ik was in het begin heel erg verlegen. Ik moest heel erg wennen aan de nieuwe omgeving en leren hoe ik mij moest gedragen en uitbeelden", vertelt Irene openhartig. "Eerst was het heel erg zoeken en de opdrachten op papier zetten. Nu gaat het wel automatisch eigenlijk. Ik heb heel veel geleerd en ben veel minder verlegen nu."

doe het met je hart

Tijdens de praktijkopleiding Woonhulp leer je assisteren in verschillende taken die in een verzorgings- of verpleegtehuis voorkomen. Je leert bedden opmaken, koffie en thee zetten, ontbijt en lunch verzorgen of hoe je moet schoonmaken. Je maakt een praatje of maakt een wandelingetje of uitje met de bewoners. Dat laatste vindt Irene heel leuk om te doen: "Op warme dagen gaan we weleens met een huifkar met de bewoners naar buiten. Ik kan heel erg lachen met de bewoners van het verzorgingstehuis maar ook met mijn collega`s. Het is erg gezellig en ik heb echt het gevoel erbij te horen." Irene is nu volwaardig assistent en zal 3 dagen in de week blijven werken op de instelling in Buitenveldert waar de uitreiking plaatsvond. 

Wat zou Irene aan andere geïnteresseerden en potentiele leerlingen willen meegeven? "Als je het echt wilt dan moet je het met je hart doen. Omdat je met mensen werkt, is dat heel belangrijk. Dit past bij mij!" Mooier kunnen we het hier op de redactie niet verwoorden..

over de opleiding

De opleiding wordt op vier locaties van Cordaan in Amsterdam aangeboden. De opleiding Woonhulp staat ongeveer gelijk aan een Entree opleiding en is  vier jaar geleden in samenwerking met Calibris Advies ontwikkeld. De opleiding Woonhulp bestaat uit 14 werkprocessen. Je wordt opgeleid tot assistent binnen een zorginstelling. Directe zorg zul je niet verlenen, er is altijd een (eind-)verantwoordelijke op de werkvloer aanwezig.   
Samen met de begeleider wordt bekeken wat je leuk vindt en wat bij je past. Het tempo bepaal je zelf maar je wordt altijd gestimuleerd om zoveel mogelijk het beste uit jezelf te halen. Sommigen behalen onderdelen van de opleiding Woonhulp in een half jaar, anderen hebben daar meer tijd voor nodig.  


Je krijgt les en begeleiding van Cordaan door een werkbegeleider. Tijdens de opleiding wordt er goed naar je geluisterd en gekeken wat je wil en kan.  
Je wordt altijd als vol en gelijkwaardig gezien. Voor zowel de bewoners in verpleeg- en verzorgingstehuizen als de deelnemers is het een win-win situatie; het tekort aan personeel in de zorg wordt aangevuld met de nieuw opgeleide assistenten.  
Het praktijkleren – leren door doen - blijkt zo`n succes dat deze bij zoveel mogelijk (zorg-)instellingen en overige branches van Cordaan wordt uitgevoerd. 


meer informatie en aanmelden
Aanmelden is op elk moment mogelijk
NB: de opleiding is bedoeld voor mensen die als gevolg van een beperking niet zo gemakkelijk aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt.  

Ben je benieuwd of dit iets is dat bij jou past? Bekijk dan dit project op Jekuntmeer.nl of kijk hier. Bij deze projecten staat ook het mailadres vermeld die je kunt gebruiken om je aan te melden. 

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support