De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Basiscursus Vertrouwenspersoon

Organisatie: SamenWonen SamenLeven
Terug naar overzicht

Vertrouwenspersonen zijn betrokken bewoners die zich (willen) inzetten voor medebewoners in een kwetsbare situatie die tijdelijk een steuntje in de rug nodig hebben. Vertrouwenspersonen zijn geen hulpverleners, wel hoopverleners. Ze bieden hoop, luisteren, signaleren en leiden toe naar de juiste personen, voorzieningen en/of activiteiten.
Wat leer je tijdens een basiscursus?
Tijdens acht bijeenkomsten doe je kennis en vaardigheden op die je ondersteunen in je rol als vertrouwenspersoon. Van en met je groepleden leer je bijvoorbeeld wat actief luisteren is, gesprekstechnieken, "op je handen zitten", grenzen aangeven. Hoe je de eigen krachtbronnen en zelfredzaamheid kunt vergroten. Je oefent met praktijkvoorbeelden en rollenspellen.

Na de basiscursus krijg je een getuigschrift en loop je 3 maanden stage bij Samenwonen Samenleven of een van onze partners. Na succesvolle afronding hiervan ontvang je een certificaat en blijf je 7 maanden beschikbaar als vertrouwenspersoon. Je ontvang regelmatig coaching en intervisie. Doorgroei mogelijkheden zijn een bijv. bij geschiktheid een opleiding ervaringsdeskundigheid.

Interesse?
Wil je meedoen en iets betekenen voor jezelf en je medemens, neem dan contact op met de trainer van SWSL. Het e-mail adres staat onder `toon contactgegevens`. Je wordt uitgenodigd voor een individueel gesprek waarin we kijken of jou aanwezige vaardigheden en verwachtingen aansluiten bij een rol als vertrouwenspersoon.Deze activiteit staat ook op Facebook:

facebook

Activiteit

Vorm

cursus, training

Activiteit(en)

maatje of buddy, persoonlijke ontwikkeling / leefstijl, zorg / mantelzorg

Voor wie

Taalniveau

B1 gemiddeld Nederlands vraagteken

Leeftijd

jongeren, volwassenen, senioren

Doelgroep(en)

geen specifieke doelgroep

Dit is een activiteit voor

vrouwen en mannen

Doorstroommogelijkheden

Kans op betaalde uren bij voldoende geschiktheid.

Voorwaarden/eisen

Enige kennis over jezelf is een pre.

Opmerkingen

Samenwonen Samenleven(SWSL) is een organisatie die helpers trainen om te kunnen ondersteunen en omziet naar de kwetsbare medemens. De doelstelling van SWSL is de (eigen) krachtbronnen en mogelijkheden aan te spreken van mensen die samen in een buurt wonen en leven.

Omgeving

Begeleiding

individuele begeleiding, groepsbegeleiding

Toegankelijkheid

gehandicaptentoilet, rolstoeltoegankelijk

Werkwijze/methodiek

SWSL werkt met de BOS methodiek. Dat wil zeggen: van binnenuit, onderop en samen. Het glas is altijd half vol in plaats van half leeg. Een belangrijke kernwaarde hierbij is wederkerigheid. We geloven dat iedereen een ander iets kan geven, hoe klein dan ook. We gaan uit van mogelijkheden, kansen, kwaliteiten, krachtbronnen. Ander belangrijk begrip is empowerment: "een proces van versterking waarbij individuen, organisaties en gemeenschappen greep krijgen op de eigen situatie en hun omgeving. Vormgegeven door verwerven van (zelf) controle, kritisch bewustzijn en het stimuleren van participatie. De doelstellingen hierbij zijn: rechtvaardigheid, gelijkheid, zelfbeschikking en democratie.

Tijd

Op welk dagdeel wordt de activiteit aangeboden?

  ochtend middag avond
maandag      
dinsdag      
woensdag      
donderdag      
vrijdag      
zaterdag      
zondag      

Tijd

Van van 31 augustus tot 13 november. Afhankelijk van de beschikbaarheid van de meeste deelnemers wordt een tijdstip bepaald.

FinanciŽn

Deze is

In overleg

Wijzigingsdatum: 2018-12-13

Foto 1 van 3

Sfeerimpressie van Basiscursus Vertrouwenspersoon bij  SamenWonen SamenLeven

Foto 2 van 3

Sfeerimpressie van Basiscursus Vertrouwenspersoon bij  SamenWonen SamenLeven

Foto 3 van 3

Sfeerimpressie van Basiscursus Vertrouwenspersoon bij  SamenWonen SamenLeven

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support