De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Afasie- / communicatiegroepen

Organisatie: Afasiecentrum Amsterdam
Terug naar overzicht

Op het Afasiecentrum kun je deelnemen aan doelgerichte activiteiten en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. De coodinator gaat met je in gesprek over je hulpvraag. Samen overleggen jullie op welke manier of in welke groep je aan je hulpvraag gaat werken. Onder deskundige begeleiding van een logopedist/ afasietherapeut leer je van lotgenoten om de grenzen van het durven en het kunnen te vergroten. Iedereen die problemen ervaart in de communicatie is welkom. Denk hierbij aan de volgende diagnoses: dysartrie, spraakapraxie, primair progressieve afasie (PPA), communicatieproblemen bij Alzheimer of de ziekte van Parkinson.

De activiteiten vinden plaats in groepen:
- Computergroep: leren omgaan met tablet, computer of smartphone. Bijvoorbeeld e-mailen of gebruik maken van internet. Ook kunnen er specifieke hulpmiddelen en hulpfuncties worden aangeleerd bij lees- en schrijfproblemen. Daarnaast kan worden geoefend een tablet of smartphone in te zetten als communciatiehulpmiddel.
- Lees- en schrijfgroep: er zijn verschillende groepen waarin op het eigen niveau lees- en schrijfoefeningen worden gedaan.
- Taaloefengroep: In deze groep worden diverse taaloefeningen gedaan, met zo nodig, ondersteuning van verschillende communicatiehulpmiddelen. We kijken hierbij ook naar het dagelijks leven. Hoe kan jij je duidelijk maken in contact met anderen.
- Discussiegroepen: naar aanleiding van een tekst of een actueel onderwerp vindt er een discussie plaats. Er zijn verschillende niveaus waardoor iedereen kan meedoen aan een discussiegroep.
- Gespreksgroep: In gesprek met andere mensen met afasie. Lotgenotencontact, ervaringen delen, spreken over het nieuws etc.
-Totale communicatiegroep: deze groep is bedoeld voor mensen die zich via het spreken heel moeilijk kunnen uiten. In de groep wordt veel gebruik gemaakt van alternatieve communicatie waaronder: gebaren maken, aanwijzen en tekenen. Ook het gebruiken van een communicatiehulpmiddel wordt indien mogelijk ingezet.
- Afasiekoor (vacature muziektherapeut) Samen met anderen zingen op muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Onder begeleiding van een muziektherapeut en ervaringsdeskundige. Ook wanneer spreken moeilijker is kan je meedoen. Op dit moment een vacature muziektherapeut. Wanneer deze is vervuld zal het koor weer starten.
- Dysartriegroep: bij voldoende aanmeldingen start deze groep.

Naast de vaste groepen, zijn er ook enkele korte cursussen die worden gestart bij voldoende aanmeldingen:
- Cognitiegroep: start 15 november 2023, 12 weken
Onder begeleiding van een logopedist en ergotherapeut aan de slag met cognitieve problemen. Cognitieve problemen zijn problemen in het denkvermogen. Heb je hulp nodig met:
(Mentale) vermoeidheid?
Aandacht- en concentratie?
Tempo van informatieverwerking?
Dingen onthouden?
Plannen en uitvoeren van activiteiten?
Dan is deze cursus mogelijk iets voor jou!
Je krijgt informatie over cognitie en leert hoe je het beste kunt omgaan met deze problemen.
- RGM (Ronnie Gardiner Methode) een methode om de hersenen, het lichaam en de spraak te trainen.
- Engels: oefenen met de Engelse taal
- Fotograferen: foto`s leren maken bij een thema, resulterend in een expositie.

We bekijken eerst of 1 of meerdere van de huidige groepen passend zijn. Mochten er meer mensen zijn met eenzelfde hulpvraag, dan start er een nieuwe groep. Laat dus vooral je wensen weten!

Op vrijdagmiddag is het Afasiecafe. Dit is een vrijblijvende activiteit. Zie voor meer informatie onze pagina over het afasiecafe. Naast de activiteiten in groepen bieden wij ook activiteiten voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld een partnercursus, de PACT (partners van afasiepatienten conversatietraining), familieavonden en beantwoorden wij vragen over mantelzorgondersteuning. Neem gerust
contact op bij interesse of bezoek onze andere pagina`s die dieper ingaan op deze thema`s.

Samengevat biedt het Afasiecentrum Amsterdam:
- professionele vraaggerichte zorg aan mensen met afasie/ communicatieproblemen en hun mantelzorgers, waarbij groepswerk en herkenning cruciaal zijn.
- een plaats voor lotgenotencontact
- een steunpuntfunctie
- kennis en informatie aan ieder die met afasie te maken heeft.


Deze activiteit staat ook op Facebook:

facebook

Activiteit

Vorm

dagbesteding, ontmoeting

Activiteit(en)

computer / internet, contact (lotgenoten), taal

Voor wie

Leeftijd

jongeren, volwassenen, senioren

Doelgroep(en)

niet-aangeboren hersenletsel

Dit is een activiteit voor

geen specifieke sekse

Opmerkingen

Het Afasiecentrum is niet geschikt voor mensen die het Nederlands als 2e taal leren. Wel voor mensen met taalproblemen na niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Omgeving

Begeleiding

individuele begeleiding, groepsbegeleiding

Toegankelijkheid

gehandicaptentoilet, rolstoeltoegankelijk

Tijd

Op welk dagdeel wordt de activiteit aangeboden?

  ochtend middag avond
maandag      
dinsdag      
woensdag      
donderdag      
vrijdag      
zaterdag      
zondag      

Tijd

De groepen vinden iedere werkdag plaats van 10-12u en van 13-15u. Op dinsdag en donderdag kan er tegen een kleine bijdrage worden geluncht (de overige dagen kan eigen lunch worden meegenomen).

Financiën

Omschrijving van kosten

Geen eigen bijdrage voor deelnemers uit de gemeente Amsterdam.

WMO

wmo-dagbesteding

meedoen

Wijzigingsdatum: 2023-10-24

Sfeerimpressie van Afasie- / communicatiegroepen  bij  Afasiecentrum Amsterdam

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support