De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Open Spreekuur

Organisatie: ProFor
Terug naar overzicht

Diensten in het Sociaal domein. Open spreekuur: een inloopspreekuur voor individuen en gezinnen om hun hulpvraag en achterstandsproblematiek te bespreken. Na de intake en een afspraak over de wijze van aanpak, wordt een Family coach gekoppeld aan de hulpvrager. Het open spreekuur wordt gehouden tijdens alle werkdagen (morgen en middag).

Loketten
Onderdeel van het open spreekuur voor veel voorkomende vragen;
• Voor financiële problematiek: met bewindvoerders (elke dinsdagmiddag).
• Voor veiligheidsvragen: met de politie (eens per 3 weken).
• Voor juridische vragen: met een advocaat.
• Basiscursussen:Taal (Nederlands en Engels voor vooral Spaanstaligen).
• Computer (internet, mail, websites van instanties).
• Toeleiding tot werk (cv, banensites).
• Themabijeenkomsten: bespreken van relevante en actuele thema’s met de doelgroep. De thema’s betreffen een breed scala van onderwerpen waaronder opvoeding, veiligheid, nieuwe wet- en regelgeving, gezonde voeding en leefstijl.

Website

www.profor.nl


Deze activiteit staat ook op Facebook:

facebook

Activiteit

administratie en financien, sociale hulp, contact, maatje

Activiteit(en)

computer / internet, taal, trajectbegeleiding en coaching

Voor wie

Leeftijd

jongeren, volwassenen, senioren

Doelgroep(en)

geen specifieke doelgroep

Dit is een activiteit voor

geen specifieke sekse

Doorstroommogelijkheden

Bijdragen aan de participatie van gezinnen afkomstig uit de etnische minderheden en lagere sociale klassen in de Nederlandse samenleving, Amsterdam en omgeving en in stadsdeel Zuidoost. Het richt zich op empowerment van de kwetsbare doelgroepen en streeft naar het in contact brengen van de doelgroepen met algemene instanties als bijvoorbeeld jeugdzorg, gezondheidszorg, sociale dienst en de belastingdienst, waardoor de hulp van reguliere instellingen ook deze groepen bereikt. Dit project beoogt een gezinsaanpak zodat er meer leden van een gezin begeleid worden.

– Gezinnen “empowerment” te geven, zodat ze zelf hun eigen problemen kunnen oplossen. Ze de weg te wijzen, zodat ze de instanties zelf kunnen vinden die hun hulpverlening kunnen bieden.

– Reguliere instanties leren werken met deze doelgroepen d.m.v. tips en adviezen. De Family Coaches zijn de bruggenbouwers tussen vraag van de cliënt en aanbod van instellingen. Enerzijds hebben ze vaardigheden om de behoefte van de cliënt samen met de cliënt duidelijk te krijgen en anderzijds hebben ze kennis en vaardigheden om de vraag/ behoefte van de cliënt op een effectieve manier te koppelen aan het aanbod van instellingen.
– Toeleiding naar werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Voorwaarden/eisen

De gezinnen of personen hebben problemen of moeite de weg te vinden in de Nederlandse maatschappij.

Opmerkingen

Amsterdam en omstreken.

Omgeving

Begeleiding

individuele begeleiding, begeleiding op afstand, groepsbegeleiding

Werkwijze/methodiek

Family Coaches zijn vrouwen uit de etnische minderheidsgroepen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, die door ProFor opgeleid zijn tot intermediairs tussen enerzijds gezinnen uit hun achterban en uit lage sociale klassen en anderzijds maatschappelijke instellingen zoals bv. jeugd-zorg, gezondheidszorg, sociale dienst, woningbouwverenigingen en belastingdienst. Zij zoeken als “professionele vriendinnen” oplossingen voor specifieke hulpvragen van gezinnen en verwijzen ze zo nodig door naar de aangewezen instanties. Door de laagdrempelige benadering van de Family Coaches vinden deze gezinnen betere aansluiting bij de hulpverlening die hen anders vaak niet kan bereiken. De gezinnen hebben vaak een complexe problematiek op het gebied van gezondheid, armoede en schuldproblemen, aansluiting op de arbeidsmarkt, huiselijk geweld, verslaving, gevolgen van detentie en criminaliteit binnen het gezin etc. Vaak komt de Family Coach bij een gezin binnen op basis van één bepaalde hulpvraag en gaandeweg komen ook vele andere problemen aan de oppervlakte waarbij de Family Coach ondersteuning kan bieden en de weg kan wijzen naar hulp. Van de ondersteuning die verleend wordt aan een lid van het gezin, bv. de moeder, profiteert vaak het hele gezin en bovendien de omgeving van de empowerde persoon. Het effect van de diensten van de Family Coaches sijpelt daarom door naar een diepere laag en naar een grotere context. Er wordt samengewerkt met voorzieningen als (geïndiceerde) jeugdzorg, die op hun beurt ook de hulp van de Family Coaches kunnen inroepen. Zo vormen de Family Coaches een brug tussen hun cliënten en de maatschappelijke organisaties, zowel op verzoek van de instanties als van de cliënten. Door hun ervaring kunnen deze vrouwen vervolgens doorstromen naar vervolgonderwijs of de arbeidsmarkt.
Family Coach is ontwikkeld in 2000 en met goede resultaten.

Tijd

Op welk dagdeel wordt de activiteit aangeboden?

  ochtend middag avond
maandag      
dinsdag      
woensdag      
donderdag      
vrijdag      
zaterdag      
zondag      

Tijd

Op afspraak en flexibel.

Financiën

Omschrijving van kosten

gratis.

Wijzigingsdatum: 2024-01-19

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support